15.06.2024

Вилньов посъветва Ferrari да задържи Райконен

Бившият световен шампион Жак Вилньов е на мнение, че Ferrari трябва да задържи Кими Райконен поне за следващия сезон, въпреки че договорът на финландеца изтича в края на 2018.

Наскоро се появи информация, че Кими все пак ще остане в Скудерията, като се предполага, че на „Монца” ще бъде обявен новият му договор, който ще е за 1+1 сезона.

„Разбира се, че във Ferrari трябва да продължат договора на Кими – обясни канадецът. – Вижте как се справя той този сезон. Райконен заема третото място в класирането, често е по-бърз от Фетел, а когато е зад него, разликата им е малка – не повече от една десета от секундата. Освен това, Кими има първостепенна роля в развитието на колата на Ferrari тази година.

„Сега тимът работи фантастично, но какво ще направи Себастиан Фетел, ако догодина има за съотборник някой млад пилот? Ще се постарае да го изяде жив. Или Фетел ще унищожи по-младия си съотборник или той ще надделее и всичко ще завърши със сълзи и за две години тимът ще е по-бавен от възможностите си, което не е добър вариант.

„Шарл Льоклер продължава да допуска грешки. Да, за него ще е страхотно, ако Ferrari му предложат договор, но Ferrari и Mercedes не се занимават с подготовката на млади пилоти. Както всички големи отбори, те купуват готови пилоти и им плащат, за да карат за тях когато са във върхова форма. За подготовката на пилоти има по-малки формули и по-малки отбори във Формула 1.”

Смяташе се, че покойният бивш шеф на FCA и Ferrari Серджо Маркионе държи на смяната на Райконен с Шарл Льоклер, но напоследък за този вариант малко се говори. А и се появи информацията за новия договор на Райконен, както и на няколко пъти Фетел обясни, че предпочита финландецът да остане в отбора.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.