21.05.2024

Във Ferrari жертвали Райконен заради Фетел?

Фетел и Райконен

Мрачната физиономия на Кими Райконен на подиума след финала на Гран при на Монако обясняваше настроението в бокса на Ferrari след двойната победа на Скудерията в Монте Карло. Италианският тим взе първата победа в Монте Карло след 16-годишна пауза, но първото място на Себастиан Фетел се оказа засенчено от съмнения за използване на заповеди от бокса в негова полза.

Германецът отпразнува победата си на подиума със смешен танц и радостни емоции, а малко по-късно финландецът отказа да отговори дали тимът е използвал заповеди от бокса, за да осигури успеха на съотборника му.

Райконен не се възползва от възможността да се оплаче от Ferrari, но даде да се разбере, че не е доволен от това, че от тима са го лишили от шанс да спечели в Монако.

37-годишният Кими е последният световен шампион на Скудерията с титлата си от 2007 година.

Бегъл поглед върху стратегията на Райконен и Фетел в хода на състезанието подсказва, че всъщност в бокса са искали да спечели германецът, а не стартиралият от полпозишън финландец.

Райконен беше повикан сравнително рано в бокса за нови гуми, което остави инициативата на Фетел. Германецът престоя с 5 обиколки повече на пистата, записа най-бърза обиколка и когато се върна на трасето, беше пред Райконен.

В Монако лидерът и тези, които имат темпо, но са по-назад в подреждането винаги издърпват назад спирането си в бокса, за да могат да се върнат пред съперниците си на трасето.

С такава стратегия днес караха Дениъл Рикардо и Люис Хамилтън и двамата минаха много напред – австралиецът стартира пети и завърши трети, а Люис потегли 13-и, а на финала беше 7-и.

В същото време пилотите, които заедно с Райконен бяха повикани по-рано в бокса – Валтери Ботас и Макс Верстапен отстъпиха назад и останаха зад Рикардо на финала, въпреки че стартираха пред него.

Решението за бокса на Райконен е било на тима и той потвърди, че е бил повикан в бокса, а не е действал сам. По-късно, когато вече беше притиснат на пресконференцията, Райконен повдигна завесата над работата на тима на Ferrari.

„Явно е, че в тима са имали причина да ме повикат по-рано в бокса – обясни недоволният финландец. – Но защо е така не мога аз да ви отговоря.

„Както карам колата, така мога и да я спра, но ние работим като отбор и ако не вярвам на това, което ми казват от бокса или как ще проработи стратегията ми, нещата ще станат много сложни.

„Днес, като отбор, искахме двойна победа. Постигнахме я, но аз можех да се представя по-добре. Не виждам голямата картина… само знам, че завърших втори.”

Естествено, Фетел отрече, че във Ferrari са имали предварителен план, който да му осигури победата защото той е претендентът на тима в битката за световната титла.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.