23.07.2024

В Италия: От случилото се във Ferrari няма печеливши

Ветеранът на италианската моторспорт журналистика Лео Турини анализира смяната на боса на тима на Ferrari във Формула 1 Маурицио Аривабене с досегашния технически шеф на отбора Матиа Биното. Мнението му беше очаквано с огромен интерес от тифозите, а Турини се забави с ден, за да има повече време за източниците си, както обясни той. Вижте какво написа за читателите си Турини.

„Първо искам да кажа, че при тази ситуация във Ferrari няма печеливши – обясни Турини вчера. – Ако няколко седмици преди началото на новия сезон във Формула 1 Ferrari сменя шефа на тима си, това няма как да е нормално. Според мен, това беше неизбежно и ще се опитам да обясня накратко защо стана така.

Но истината е, че тези, които командват парада в Маранело можеха и трябваше да обяснят какво се случва още в края на миналия сезон. Защото още тогава стана ясно, че при никакви условия няма как да бъде запазено тогавашното ръководство на тима.

„Искам да напомня, че за пет години Скудерията претърпя четири смени на шеф на тима. През пролетта на 2014 начело на Черните кончета беше Стефано Доменикали. После внезапно се появи Марко Матиачи. А на негово място дойде Маурицио Аривабене, който дори и да допускаше грешки, страстно обичаше Ferrari и Формула 1. Сега на мястото му дойде Матиа Биното.

„Също така ще си позволя да ви напомня, че Жан Тод беше начело на тима 14 години – от 1993 до 2007. Да, той постигна много победи, но по-важното беше, че големите шефове на Ferrari му дадоха възможност да работи и трябваше да минат няколко години преди Михаел Шумахер да започне да печели световни титли за Ferrari.

„Като цяло обаче е добре, че цялата история завърши с назначението на Биното на мястото на Аривабене. Познавам отдавна Аривабене и искрено го подкрепях – дори тогава, когато всички останали бяха срещу него. Харесва ми неговият ентусиазъм, но съм съгласен, че е трудно да се примири човек с диктаторските му наклонности и желанието му да ръководи еднолично.

„Трудно е да се приеме и това, че той смяташе за врагове  всички, които не бяха съгласни с него. А и до днес не мога да си обясня как Маурицио, който никога не е имал отношение към техническата страна на Формула 1, успя да се скара с инженера Матиа Биното.

„Искам напълно да изясня тази ситуация. Световният шампионат през 2018 беше загубен съвместно от Аривабене и Биното, заедно със Себастиан Фетел. Всички те бяха в една лодка. Търсенето на виновник лично на мен не ми е интересно, но това е една от болестите, от които страда Ferrari.

„Нека не смятаме, че това, което се случи тази седмица е просто изпълнение на заветите, останали от Серджо Маркионе. Изобщо не е така, решението е на Джон Елкан и Пиеро Ферари. Амин.

„Има и още нещо за Биното. Познавам го много отдавна. Той е човек, който е на 100 процента предан на Ferrari. Матиа има добър характер, но е и много амбициозен. Така че, Матиа, искаше да ръководиш Ferrari? Заповядай. Вече ти държиш всички карти, но трябва да направиш така, че да спреш шампионската серия на Люис Хамилтън.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.