15.04.2024

В Рено се отказаха от Clio RS16

Липсата на място в заводът в Диеп прекратява всички възможности на Рено да започне производството на най-радикалното Рено Клио съдавано някога.

Renault Sport официално обяви, че изключително интересният прототип Clio RS16 няма да стигне до серийно производство. Причината е липсата на капацитет за производството на тази версия на популярния модел. Вместо да развиват гамата на Clio RS, в Renault отделят сериозни усилия за лансирането на първия модел на възродената спортна марка Alpine, който почти сигурно ще дебютира в Женева през март.

Clio RS16, който беше представен през месец май, разполага с двигателя на Renault Megan 275 Trophy R и конструкция, наподобяваща на състезателен автомобил. Французите са заимствали технологии и ноу-хау от вече добре познатия Clio RS, отговарящ на R3T рали хомологацията на ФИА. А и с тази мощност, RS16 щеше да бъде най-бързото Clio създавано някога.

По разработването на автомобила е работил малък екип от инженери отделно от останалата част на Renault Sport, като са им били необходими пет месеца, за да подготвят проекта.

023-clio-rs16

Екипът е работил по всякакви варианти (разполагането на двигателя пред задния мост е бил един от тях, но за това е трябвало да увеличат теглото на колата с 200 килограма), като заедно с това са прототипът е преминал успешно и краш тестовете.

Заводът на Renault Sport в Диеп може да се похвали с една от най-славните истории в автомобилната индустрия, като там стартира производството на легендарните модели на Alpine, като после компанията е купена от Renault. През годините в него са произвеждани култови модели като Clio V6, Renault Sport Spider и по настоящем състезателните шасита за Clio Cup, Формула Renault и прототипите за Льо Ман в LMP2.

Мястото от което се ражда Алпин А110 и до днес създава спортни автомобили
Мястото от което се ражда Алпин А110 и до днес създава спортни автомобили

На среща на борда на директорите на Renault е било обсъждано производството на Clio RS16 да започне през лятото на 2018, когато се очаква първата серия на Alpine да е излязла от завода. Но част от шефовете на френския производител са решили, че клиентите им не могат да чакат толкова време и това предложение е отпаднало.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.