15.07.2024

В Citroen отново планират преговори с Ожие

Шефовете на тима на Citroen в световния рали шампионат (WRC) планират отново да преговарят с 5-кратния световен шампион Себастиен Ожие за евентуалното му завръщане в тима за сезон 2019.

Себ стигна до световния рали шампионат като протеже на Citroen, но напусна в края на 2011 година, след като се появи напрежение между него и тогавашния пилот №1 на тима Себастиен Льоб – легендата на рали спорта с девет поредни световни титли.

Ожие подписа с Volkswagen и изкара сезон 2012 в подготовка за лансирането на Polo WRC, състезавайки се със Skoda Fabia S2000 в ралитата от световния шампионат.

След това от 2013 до края на 2016 Ожие спечели четири поредни световни титли, а след оттеглянето на VW от WRC, той подписа с M-Sport и през 2017 донесе първата световна титла при пилотите на Малкълм Уилсън, която за французина се оказа пета поредна.

Уволнението на Крис Мийк малко след финала на рали „Португалия” миналия месец остави лидерското място в Citroen свободно – както до края на сезона, така и за догодина.

На въпроса дали би се свързал с Ожие за преговори за сезон 2019, шефът на тима Пиер Будар беше повече от ясен.

„Ако ми кажете, че Ожие е на пазара и Ожие може да има интерес от Citroen, то разбира се, че и ние се интересуваме от Ожие. Това е сигурно – обясни Будар. – Но ние трябва да преценим всички възможности, които имаме. Трябва да определим пилотите, които ще карат за нас следващия сезон.”

Преди началото на 2018 година от Citroen признаха, че тимът не може да отговори на офертите, които е получил Ожие, въпреки че французите обявиха, че за тях връщането на Себ е приоритет.

А в началото на 2017 главният изпълнителен директор на PSA Карлош Тавареш заяви, че Citroen не се е опитвал да се свърже с Ожие, тъй като „ние вярваме, че разполагаме със стратохен пилот на име Крис Мийк”.

Ожие все още не е коментирал възродения интерес към него от страна на бившия му тим.

Договорът на французина с M-Sport изчита в края на този сезон и той има реални шансове да спечели шеста поредна титла, след като спечели три от първите шест ралита тази година.

Крийг Брийн и Мадс Остберг ще карат за Citroen до края на годината, като Крейг ще получи шанс да кара в рали „Каталуня”, което първоначално трябваше да пропусне заради Себастиен Льоб.

9-кратният световен рали шампион подписа за 3 ралита със Citroen този сезон, но наскоро обяви, че няма мотивация да участва в повече състезания от световния шампионат. Все пак, той не изключи възможността да направи още поне един тест, за да помогне на бившия си тим в развитието на C3 WRC.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.