12.06.2024

Грожан: Halo ми спаси живота!

Катастрофиралият в Гран при на Бахрейн Ромен Грожан е на мнение, че системата Halo е спасила живота му след удара с висока скорост в мантинелите след завой №3, където колата му се разцепи на две и се подпали. Френският пилот на Haas прекара почти половин минута в огнения ад, но успя да излезе сам и прескочи мантинелата, за да стигне до маршалите и сигурността.

Снощи Ромен остана в болницата с изгаряния на ръцете и краката и се очаква да бъде изписан утре.

Системата Halo се появи във Формула 1 за сезон 2018 и беше приета нееднозначно, но след вчера едва ли има някой, който да оспори предимствата й при запазването на главата на пилота в подобни инциденти като този на Грожан.

Пилотът публикува в социалните мрежи свое видео от болничното легло, в което благодари на феновете за пожеланията за бързо възстановяване и коментира системата Halo.

„Аз не бях сред поддръжниците на Halo преди години, но мисля, че това е най-страхотното нещо, което се е появило във Формула 1 и без него нямаше да имам възможност да говоря с вас днес – обясни французинът. – Благодаря на медицинския екип на пистата, в болницата, надявам се, че скоро ще мога да си осведомявам как върви възстановяването ми.”

Ударът на Грожан в металните прегради е бил с 53G претоварване, а коментарите на състезателния директор Майкъл Маси на инцидента бяха, че предпазните стени са си свършили отлично работата при тежкия удар.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.