14.07.2024

Дани Сордо повежда в Испания

Дани Сордо и Марк Мартин (Hyundai i20 WRC) успяха да си извоюват лидерската позиция след един изключително непредвидим първи ден от рали „Испания“.

Доста сериозните дъждове превърнаха каталунските макадамови етапи в истински кални бани с множество локви и доста дълбоки коловози. Това обаче не попречи на Дани Сордо да поведе колоната с актив от 17 секунди пред Себастиен Ожие, отключвайки големите надежди на испанските фенове за испански победител в каталунското рали. Това е нещо което не се е случвало от 21 години.
Лидерът в шампионата Себастиен Ожие (VW Polo WRC) стремглаво се е запътил за поредната си световна титла, а Тиери Ньовил беше начело в сутрешните минавания на етапите. Дани Сордо бе безапелационно бърз следобед, като спечели две етапни победи изкачвайки се от четвърто на първо място.

„Това ми е мечта- заяви Сордо, който се надява да се превърне в първият испанец победил в домашната надпревара от победата на Карлос Сайнц през 1995. – Искам да благодаря на отбора за перфектно свършената работа по колата.

„Утре трябва да продължим в същият дух и да види какво ще можем да направим. Остават ни още два дълги дни, но днес бе невероятно.“

Себастиен Ожие успя да издържи на може би най-тежките условия през този сезон, стартирайки от първата позиция. Следобед французинът заяви, че ще се бори просто да оцелее в това състезание.
Андреас Микелсен завърши вчерашния ден на трета позиция, изоставайки с 18.1 секунди зад Ожие. Норвежецът преодоля проблеми със спирачките следобед и на два пъти си помисли че, е спукал гума.

WRC Rally Catalunya 2016

Дуото Ньовил и Падън са разделени от 1.2 секунди на четвърта и пета позиция. Ньовил водеше в класирането след SS2, но завъртане в SS5 и удар в дърво му коства лидерската позиция. За радост белгиецът се размина само с липсваща предна броня.

Хейдън Падън от своя страна имаше проблеми с антилаг системата на Hyundai i20 WRC през целият ден.

Крис Мийк обърна през таван своя Citroen DS3 WRC още в първият етап за деня след удар със задницата на автомобила. Пилотът на Citroen Racing успя да се изкачи до седмата позиция пред съотборникът си Крейг Брийн, който има десет секунди наказание поради закъснение при излизане от зоната за смяна на гуми. От Танак и Ерик Камили затварят челната десетка, а Мадс Остберг е шести на 6.8 секунди от Хейдън Падън.

След един доста предизвикателен сервиз снощи, отборите са подготвили своите автомобили за следващите два асфалтови дни, като днес на екипажите им предстоят 139.18 състезателни километра разделени на осем специални етапа.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.