23.06.2024

Да чакаме ли рали „Монца” в WRC?

Възможно ли е календарът на световния рали шампионат за сезон 2020 да се допълни по никое време с още едно състезание и това да е шоуто на легендарната писта „Монца”? След „Турция” до края на сезона остават само две състезания: „Сардиния” и дебютът на „Ипр” в световния шампионат – факт, от който феновете определено не са доволни.

Сезонът беше спрян през март, когато рали „Мексико” беше съкратено с един ден, за да могат отборите да се приберат в Европа в началото на пандемията. След това на няколко се подготвяше рестартът на сезона, но това не стана нито във Финландия, нито с „Лиепая”, а се оказа възможно с дебюта на „Естония” в световния шампионат.

Плановете бяха за 8 състезания тази година, но междувременно падна и рали „Германия” и така останаха 7, което в никакъв случай няма да омаловажи световната титла, който и да я спечели в края на годината.

Но дали в този сериозно свит календар ще се намери място за рали-шоуто „Монца”, каквито предположения се появиха в хода на състезателния уикенд в Турция?

Досега състезанието се провеждаше само в рамките на пистата до Милано, но сега се предполага, че може би в маршрута ще бъдат включени и „външни” отсечки, а сезонът в WRC ще приключи в началото на декември.

Лидерът в световния шампионат Елфин Еванс не е карал в рали „Монца”, но се оказа, че уелсецът не подкрепя включването на точно това рали в календара.

„Искаме да участваме в колкото се може повече ралита, но става въпрос за ралита от световния шампионат, а не състезания, провеждащи се на едно място и отсечки като на летище – обясни Еванс. – Трябва да бъде истинско рали от WRC, не знам какво се случва зад кулисите, но ако ще се раздават точки, трябва да е сериозно състезание, а не само шоу за публиката.

„Ако рали „Монца” се окаже истинско и сериозно асфалтово рали, то тогава ще приветстваме още стартове в календара, но досега съм гледал от това рали нещо по-различно: колите карат една зад друга, стават тапи като някой се завърти и само въртят обиколки на пистата. Това не е истинско рали, според мен и би трябвало да не изпадаме в тази ситуация.”

6-кратният световен шампион Себастиен Ожие, който отстъпи на втора позиция в класирането след „Турция”, споделя сериозна част от възгледите на съотборника си в Toyota.

„Като става въпрос за рали като „Монца”, това е по-скоро спънато състезание за стандартите на WRC – обясни Ожие. – Но никога не съм карал там и не мога да дам точна оценка, но наистина ми се вижда твърде компактно и бавно.”

На другия полюс се оказа мнението на Теему Сунинен от M-Sport, който за разлика от колегите си от Toyota, вече е стартирал в рали „Монца”.

„Това е като рали, съставено от отсечки само в града – обясни финландецът. – Основно, има много дълги прави и спънати обратни завои, като цяло състезанието е много различно от нормалните ралита. Интересно е да караш там, интересно е да гледа и това е едно от най-добрите ралита, в които съм участвал.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.