20.04.2024

Две отсечки от рали „Естония“ по телевизията

Телевизията, която излъчва стартовете от световния рали шампионат у нас – Ринг, ще излъчи пряко и две отсечки от рали „Естония” в събота. Състезанието с директор Урмо Аава е ралито, събиращо най-много WRC автомобили и заводски пилоти извън световния шампионат.

Заводските отбори използват рали „Естония” за тренировка преди „Финландия”, а тази година заявки са подали всички големи тимове, като M-Sport Ford и Hyundai ще участват с по два екипажа.

Рали „Естония” е със статут на „промоционално състезание” в календара на световния шампионат, като амбицията на организаторите му е да вкарат в WRC календара през 2022 година.

Заявките са 105, като начело е миналогодишният победител Ойт Танак, следван от Елфин Еванс, Андреас Микелсен, Есапека Лапи, Крейг Брийн, Теему Сунинен и т.н. Първите 8 екипажа стартират с WRC автомобили, а пред родна публика по отсечките се завръща и легендата Марко Мартин.

Естествено, няма да бъдат пропуснати и рали-камионите – уникалните за Естония „бегачки” ГАЗ 51 и 52 започват от №92 нататък.

Рали феновете ще могат да гледат скоростни отсечки с номера 5 и 7 от съботната програма – двете минавания на етапа „Руа” с дължина 9,3 километра – една от най-зрелищните отсечки в състезанието, която събира много публика.

Така че в събота ще прекъснем лятната пауза в световния шампионат с рали „Естония”, за да се подготвим за „Финландия” в началото на август.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.