12.06.2024

Ди Граси написа рецепта за развитие на Формула 1

Бившият шампион във Формула Е Лукас ди Граси е сред най-популярните и разпознаваеми пилоти във все още кратката история на надпреварата с електрически болиди и обикновено има мнение по всички въпроси. Бразилецът записа един сезон във Формула 1 – през 2010-а с опашкаря Virgin, след което дойдоха големите успехи в кариерата му – в WEC с Porsche и във Формула Е с Abt и Audi.

Лукас има и три подиума в „24 часа на Льо Ман” – едно второ и две трети места, като това го прави бразилеца с най-предно класиране в историята на легендарната надпревара.

Сега Ди Граси с един кратък пост в Twitter успя да посочи една от възможните посоки на развитие на Формула 1, която ще зарадва както феновете, така и тези, които искат спортът да спомогне за опазването на природата.

„Ако бях на мястото на Формула 1 определено бих променил така техническите правила, че да се развиват и използват синтетични горива – написа Ди Граси. – Така те ще могат да си върнат моторите V10, V8 и в същото време да отделят нулеви вредни емисии без (спортът) да губи идентичността си. Хибридите скоро ще са приключили. Електрическите формули с батерии са във Формула Е.

„Това е истинското устойчиво развитие на Формула 1. Не екологичното лъскане на имиджа със засаждане на дървета и добър PR, за да изглежда, че има устойчиво развитие. Парите трябва да се инвестират в създаването на евтини и чисти синтетични горива.”

Ди Граси е един от пилотите, които се борят за опазване на околната среда и не забравяйте, че бразилецът има сериозни политически амбиции, както и много висок коефициент на интелигентност плюс добро образование, което означава, че един ден може да го видим начело на ФИА. И е възможно това да е една от идеите, които ще залегнат в платформата му.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.