15.06.2024

До две седмици представят маршрута на „Акрополис”

Завръщането на рали „Акрополис” в световния шампионат стана факт тази седмица, след като вече е официално, че гръцката надпревара ще смени през септември „Чили”. Причината е лесна за предвиждане – сериозната ситуация с разпространението на коронавируса в южноамериканската страна.

Датите на рали „Акрополис” са 9-12 септември, като първо ще научим маршрута и графика.

Базата на ралито ще е в Лутраки или Ламия, а гърците се отказаха от опцията да направят състезание с дължина отсечките под 300 км. Според правилата, ако ралито влиза на мястото на състезание, което няма да се проведе, организаторите му не са обвързани да го направят с поне 300 състезателни километра в маршрута.

„Няма да се възползваме от тази опция – обясни източник от организацията пред Dirtfish. – Искаме пълноценен маршрут. Рали „Акрополис” има репутация и ние трябва да я опазим, след 2 седмици ще представим маршрута и ще видите какво имаме предвид.”

Добрата новина е, че рали „Акрополис” се ползва с безпрецедентна подкрепа от страна на гръцкото правителство. Министър-председателят Кириакос Мицотакис определи ралито като „много специално състезание” и отново декларира подкрепа за организаторите, които пък обявиха, че са подписали договор за „много години”, за да остане „Акрополис” сред постоянните ралита в календара на WRC.

Решението за това къде да е базата на ралито ще се вземе на правителствено ниво, като се предполага, че фаворит е Лутраки – основно заради по-добрата инфраструктура и новите хотели, построени след 2013, когато Гърция за последно приема рали от WRC.

Другата важна задача на организаторите на „Акрополис” е да проведат ралито с публика – както по отсечките, така и в сервизната зона. Според тях, септември е идеалното време за рали, тъй като трафикът и туристите са по-малко, но все е топло. Освен това, целта на властите в Гърция е до септември, 80% от населението да е ваксинирано, което съчетано с предпазни мерки като маски, дистанция и т.н трябва да даде добри резултати. И ралито да се проведе със зрители, идващи от цял свят.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.