26.05.2024

Еванс: Колата тръгна като шейна на завоя на Сунинен

След края на днешния първи ден от рали „Монте Карло” Елфин Еванс разказа, че колата му се е „изпързаляла като шейна” на мястото, където се удари Теему Сунинен, който се заби в ската вляво, преобърна се и падна извън пътя вдясно.

Проблематична за двамата се оказа късата права между бързия десен и следващия ляв след ската, на спирането преди завоя левите гуми на Еванс стъпиха на бялата осева линия, която се оказа доста по-хлъзгава от мокрия асфалт и колата му тръгна вляво, но той успя да се измъкне, за разлика от Сунинен. В интерес на истината, Теему излезе по-бързо от Еванс от предишния завой и това също спомогна за това да не може да овладее колата. До инцидента Сунинен записа първи времена на четирите контроли и имаше огромен шанс да спечели първата отсечка днес.

„Може би излязох по-бързо от предишния десен завой – обясни Еванс. – Съвсем леко докоснах спирачката на правата преди следващия ляв и колата се изпързаля като шейна вляво. Това беше неприятна изненада за мен, всичко стана с много висока скорост и се случи крайно неочаквано. Можеше и ние да се ударим като Теему.

„Спрях за завоя по-рано от необходимото според мен, но колата се хлъзна. Но имах малко аванс, както във времето, така и в разстоянието до ската и се измъкнахме. Ако бях по-смел изходът от тази ситуация можеше да е съвсем друг. Да, там бяхме на ръба, без съмнение”.

Еванс потвърди, че супер меките мокри гуми на Pirelli са били правилният избор за двете отсечки в четвъртък, въпреки че във втория етап екипажите попаднаха на заледени участъци, но като цяло и двете отсечки минаха предимно на мокър асфалт и положителни температури. Но стартът на втората отсечка се забави и гумите на всички изстинаха, което всъщност се оказа проблем за екипажите в първите километри.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.