12.06.2024

Жан Тод: Рали феновете трябва сами да се пазят

Президентът на ФИА Жан Тод иска да вижда повече фенове, които знаят как да се пазят на отсечките от световния рали шампионат. Повод за изказването му стана фаталният инцидент на рали „Монте Карло”.

Испански фен почина от раните си, след като беше ударен от колата на Хейдън Падън, който излетя от пътя в първия етап от рали „Монте Карло”.

„Това е много е тъжно. Трябва този тип инциденти да бъдат предвиждани – заяви Жан Тод. – В живота човек трябва да е дисциплиниран и ако не е такъв, то поне трябва да има респект към случващото се около него.

„Моторните спортове може да са опасни ако всички не работят в една и съща посока (фенове и организатори). Много съжалявам за семейството на пострадалия, както и за рали общността. Надявам се, че това ще накара хората да са по-внимателни за в бъдеще.

„Хората трябва да спазват инструкциите на маршалите и отговорниците по сигурността. Защото последиците могат да са ужасни.”

Рали директорът на ФИА Ярмо Махонен изключи предложенията, че роля в инцидента има и увеличената мощност на автомобилите.

„Ще кажа на вас, каквото казвам и на всички които работят с ФИА: успокойте се, ние сме провели разследване и след това ще прегледаме какво може да направим за вбъдеще – обясни Махонен пред Autosport. – Това е началото на новата генерация коли и разбира се, че са малко по-бързи.

„Има опасност да да убедим хората, които не са наясно със спорта, че скоростта е виновна и ще започнат да валят ненужни оплаквания. Тази катастрофа няма нищо общо с новите правила. Същото би се случило и с автомобил от група N.”

От английското издание Autosport са се свързали с пряк очевидец на инцидента, който коментира случилото се така:

„Изминаха около 20-25 минути докато пристигне линейката и пет минути след нея пристигна хеликоптерът. На мястото, на което се намираше зрителя нямаше табела за забрана на публика. Един завой по-надолу имаше доста фенове които се намираха на далеч по опасно място.”

След официалния бюлетин за инцидента организаторите не са правили нови изявления по темата заради все още продължаващото разследване на трагичната случка.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.