15.06.2024

Жером Стол напуска Renault Sport

Президентът на Renault Sport Жером Стол напуска поста си в края на годината. Стол има ключова роля в завръщането на автомобилния гигант във Формула 1 през 2016 г. и се оказа най-лоялният поддръжник на Сирил Абитбул начело на тима.

Стол имаше намерение да се пенсионира в края на 2018 г., но шефовете на Renault го помолиха да остане на поста си, тъй като човекът, който трябваше да го наследи – Тиери Коскас напусна компанията преди да поеме поста.

От Renault коментираха пред ВВС, че Стол „все още няма наследник”, като дори не е сигурно, че този пост ще оцелее при следващите трансформации на Renault Sport.

Завръщането на Renault във Формула 1 беше един от любимите проекти на бившия шеф на компанията Карлос Гон, който дори представи 5-годишен план за представянето на тима в спорта, който обаче не беше изпълнен. В рамките на 5 години пилотите на Renault трябваше да започнат да печелят състезания, в действителност тази година дойдоха първите подиуми за Дениъл Рикардо и Естебан Окон.

За догодина тимът на Renault получава името на спортната марка на гиганта – Alpine, Рикардо напуска, а на мястото му идва 2-кратният световен шампион Фернандо Алонсо, който ще кара за трети път за компанията. Испанецът е единственият световен шампион на Renault с двете си титли от 2005 и 2006 г., когато детронира 7-кратния световен шампион Михаел Шумахер.

Освен за тима във Формула 1, Стол отговаряше и за отбора на Renault във Формула Е. В шампионата с електрически болиди Renault спечели три титли при конструкторите и една при пилотите със Себастиен Буеми (2015-2016), като от 2017 г. тимът беше прехвърлен на Nissan.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.