14.07.2024

Закъснение, което може да струва скъпо на Hyundai

Toyota и M-Sport участват в интересно, макар и все още негласно състезание за това кой ще запише първите тестове на новите хибридни WRC автомобили, които ще се използват от следващия сезон в световния шампионат. Засега Hyundai не участва в тази надпревара, като дори в екипа на световните шампиони при конструкторите дори не са започнали работа по хибридния i20 WRC. Странно, нали?

До края на февруари Toyota и M-Sport планират да започнат тестове на ранните версии на хибридните си бегачки, а екипът на Андреа Адамо е принуден да чака, тъй като проектът за развитието в хибридна посока все още не е официално одобрен от големите босове на компанията в Сеул.

„Нямам какво да кажа по въпроса – обясни Адамо пред Dirtfish. – Когато имам одобрение да работя по колата за сезон 2022, ще започнем работа. Радвам се, че Малкълм и Toyota имат преднина, желая им всичко най-хубаво.

„Не сме започнали работа защото нямаме бюджет и одобрение за този проект. Тук не пише Адамо Моторспорт. Много пъти съм го казвал, ще го кажа отново: мениджмънтът на Hyundai не е напълно убеден, че хибридните автомобили са правилният път за развитие, така че чакам окончателно за получа зелена светлина за този проект.”

Това означава, че Hyundai все още не е поел ангажимент да участва в световния рали шампионат след края на 2021 година, когато ще стартира новата хибридна ера в историята на спорта. Адамо не пропусна да отбележи, че е наясно, че тимът му закъснява, но също така призна, че няма много лостове за въздействие на шефовете си. И дори използва сарказъм, за да обясни ситуацията.

„Аз съм Андреа Адамо – заяви шефът на Hyundai Motorsport. – Аз съм малък италиански емигрант, който живее в Германия и се опитва да се представи максимално добре в света на моторните спортове. Аз съм никой, не мога да пращам обратно мейли на борда на директорите на Hyundai и да им пиша: „Вижте, имам краен срок!”

„Ако ми кажат през юни, че имаме одобрение, ще направим новата кола през юни, като ще се опитаме да работим по-усилено. Всички ние сме наясно, че колкото по-късно започнем работа, ще имаме повече да наваксваме, така че ще видим какво ще стане.

„Нямам представа и не мога да направя прогноза в проценти за това дали Hyundai ще участва в световния рали шампионат през 2022 или не. Единственото, което можех да направя беше да купя две хибридни системи, за да започнат да се случват нещата, но засега не мога да направя нищо повече.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.