26.05.2024

Занарди е в изкуствена кома

Бившият пилот във Формула 1 Алекс Занарди е в изкуствена кома, съобщиха от болницата „Света Мария” в италианския град Сиена. Състоянието на легендарния пилот се определя като „тежко, но стабилно”, като днес лекарите допълниха, че Алекс няма поражения по вътрешните органи.

Занарди се озова в болницата в Сиена, където беше докаран с хеликоптер след тежък инцидент по време на велосипедно състезание за инвалиди.

Според информацията на вестник La Gazzetta dello Sport Занарди се е блъснал в камион, като е получил тежки поражения по главата и лицето. Ударът е станал на шосе №146, близо до град Пиенца, като Занарди е изпуснал контрола върху своя велосипед на бързо спускане и е навлязъл в платното за насрещно движение, където е бил ударен от камиона.

Свидетели на инцидента разказаха пред италианските медии, че известно време след удара Алекс е бил в съзнание и е можел да говори. Спасителният екип е пристигнал за 20 минути, но след това е било необходимо още време, за да натоварят Занарди на хеликоптера. Инцидентът е станал на място, където околностите на пътя са били наводнени и хеликоптерът не е можел да кацне, затова се е наложило Занарди да бъде пренесен до мястото, където хеликоптерът е успял да кацне.

В петък вечерта пилотът претърпя 3-часова операция на мозъка и главата (на лицето и челюстите), като шефът на неврохирургията в болницата доктор Джузепе Оливери заяви, че „неврологичната картина” на Алекс „остава сериозна”.

Треньорът на Италия в състезанията с велосипеди за инвалиди Марио Валентини заяви още в петък, че шофьорът на камиона се е опитал да избегне Занарди, но скоростта на Алекс е била твърде висока.

Занарди загуби и двата си крака в тежка катастрофа на „Лаузицринг” през 2001, като след това продължи да се състезава – основно в европейския и световен пистов шампионат за туристически автомобили, а по-късно и в параолимпиадите.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.