21.06.2024

Защо Алонсо успя да изпревари Макс

Макс Верстапен завърши втори в Гран при на Русия, потегляйки от дъното на стартовата решетка с гуми Hard. Това му позволи до средата на състезанието да стигне до топ 5 в класирането. След това спря за средно твърдите гуми Medium и се очакваше да продължи да напредва в колоната. Но малко след като излезе от бокса, пилотът на Red Bull беше догонен от Фернандо Алонсо с Alpine, който го изпревари и след това започна да се откъсва пред него.

„Според нас причината за това се крие в проблемите с предните гуми на Макс, където се появи сериозен грейнинг – обясни шефът на Red Bull Кристиан Хорнър. – Но този проблем се появи и при другите коли с този тип гуми. Макс нямаше нито една обиколка на чиста писта с тях.

„В първата му серия обиколки с Hard Макс беше много бърз, особено когато пред него нямаше никого и караше на чиста писта. Но когато преследвате друга кола на пистата, особено в дългия завой №3, то на предните гуми се предава допълнителна енергия. Те се претоварват, започват да не държат толкова добре и заради това Макс изоставаше от Фернандо.

„Така че дъждът, който заваля в последните 5 обиколки, дойде точно навреме за нас.”

Макс беше един от първите, които спряха за нови гуми, когато заваля, но това се оказа правилното решение.

„Беше много сложно да вземем това решение и да сменим сликовете с гуми интермедия, но го направихме в подходящия момент. Дъждът ни помогна”, допълни Верстапен.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.