12.06.2024

Защо драмата на Мийк се оказа добра новина за спорта ?

Вече изминаха няколко дни от драмата, породена от уникалния финал, който ни поднесе Крис Мийк на рали „Мексико“. Северноирландецът не само счупи къръка на Ситроен с победата си, но и помогна за привличането на огромно внимание от световните медии към WRC.

Със сигурност няма рали фен, който да не е гледал това видео повече от един път и след всяко гледане отново преживява този спиращ дъха момент.  Виждаме от кадрите как Мийк скача със своят Ситроен С3 WRC през известният скок „Ел Бринко“ и няколко завоя по-късно чуваме Пол Найджъл да диктува „Десен пет плюс през неравност, затваря…“.

В този момент Мийк навлиза в завоя, колата подскача, после с висока скорост отскача отново от следващата бабуна и излита от пътя, а Пол изстрелва едно звучно: „Господи, Крис. О, не!“.  И колата им прелита през храсталака, като отнася част от задницата на един Фолксваген Пасат, приземявайки се в съседния паркинг за зрители.

В следващия момент Мийк пита Найджъл как да излязат, като и двамата запазват самообладание, после Мийк повтаря въпроса. Найджъл отговори светкавично с „Оттук трябва да е. Давай, прескочи, право напред“ и двамата се върнаха на трасето.

В  крайна сметка дуото на Ситроен изгуби едва 18 секунди от своят 37,2-секунден аванс пред Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия, което оигури победата им. По-късно Мийк си призна, че лутането из паркинга му се е сторило, че е продължило цяла вечност и на финала единствено успя да каже: „О, мамка му!“, докато двамата с Найджъл се опитваха да дискутират дали са победили.

Когато потвърдиха победата на Мийк, той свали каската и си пое дълбока глътка въздух. Половин час по-късно Мийк говори пред журналиста Дейвид Евънс, който го пита как може да опише случилото се и Мийк отговаря със смях: „Нямам никаква шибана представа! Дори не се опитвам да го опиша.“

По време на интервюто покрай тях преминава Оливе Сесла, шефът на фирмата, промотираща световния рали шампионат, който поздравява Мийк за победата. В отговор пилотът казва: „Мисля, че е време да поговорим за моя дял от телевизионните права“.

Шегата на Мийк се оказа доста точна. Медиите по цял свят отразиха невероятния финал на рали „Мексико“, което напомни за бума с инцидента на От Танак, който паркира своята Фиеста в близкото до трасето езеро през 2015 година.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.