23.07.2024

Защо Танак не е оптимист за Финландия?

Бившият световен шампион Ойт Танак спечели в събота естонското снежно рали „Отепаа”, като беше най-бърз във всичките 8 отсечки и на финала победи съотборника си в Hyundai Тиери Нювил с над 33 секунди. Но естонецът е на мнение, че го чака „много работа”, за да може да се бори за победата в рали „Арктик Финландия” в края на месеца, втори кръг от сезон 2021 в WRC.

„Имаме две седмици за подготовка и трябва да свършим много работа, за да сме готови да се борим с Toyota в Лапландия, там ще е много по-трудно”, обясни Танак.

Ойт спечели световната си титла с Toyota, а в края на 2019 премина в Hyundai. Миналата година не успя да защити титлата си, тъй като взе само една победа, а през 2021 за втори пореден сезон отпадна в рали „Монте Карло” – състезанието, с което започва кампанията.

В последните години пилотите на Toyota доминираха на снега в Швеция – през 2017 Латвала донесе първата победа на Yaris WRC в едва второто състезание на колата, през 2018 Нювил успя да изненада фаворитите и спечели за Hyundai, но след това дойдоха още два успеха за Toyota – Танак през 2019 и Еванс миналата година.

Танак не пожела да коментира къде точно отстъпва i20 WRC на колите на Toyota на снега, но още преди да премине в Toyota Себастиен Ожие коментира, че има ралита, където Yaris WRC няма съперници и „Швеция” е едно от тях. Французинът посочи възможностите за настройки на колата и по-предвидимото й поведение.

Рали „Арктик Финландия” замести „Швеция”, а организаторите обещават страхотно състезание около Рованиеми – твърд и дълбок сняг, без коловози на пътя и температури под минус 10 градуса между 26 и 28 февруари.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.