13.06.2024

Защо Хамилтън редовно побеждава Верстапен?

Снимка: Mercedes

Макс Верстапен има претенции да е най-силният съперник на Люис Хамилтън в последните сезони във Формула 1. Но той и Red Bull трябва да положат още много усилия, за да проведат кампания, която да се окаже с различен резултат от опитите на Себастиан Фетел и Валтери Ботас. Защото единственият, който досега успя да победи Люис Хамилтън в битката за титлата в новата ера във Формула 1, е Нико Розберг през 2016 година.

Red Bull демонстрира в началото на сезона, че RB16B е достатъчно бърз автомобил и Макс може да се бори с Люис почти навсякъде. Но в изминалите 4 състезания Хамилтън взе три победи, а Макс – една.

Бившият световен шампион във Формула 1 Деймън Хил смята, че знае причината за това разпределение на силите.

„Люис най-после има сериозен съперник, нещо, което липсваше от много време – обясни световният шампион за 1996 година. – Това мотивира изключително Хамилтън и битката на най-високо ниво се оказа много сложна задача.

„Великите шампиони имат нужда от достойни съперници – допълни 60-годишният британец. – Такива, които ти позволяват да покажеш истинската си сила и възможности.”

Силното начало на сезона на Верстапен му донесе редица високи оценки, като друг бивш световен шампион – Дженсън Бътън, го определи като „най-талантливия пилот във Формула 1”.

„Успехите срещу Макс са много по-ценни за Люис, тъй като той ги печели срещу много силен съперник – допълни Хил. – Според мен Хамилтън дълго време беше в своеобразен застой и не получаваше признанието, което заслужава, точно заради липсата на сериозна конкуренция.”

Двубоят между Хамилтън и Верстапен се очертава като изключително интересен в хода на сезон 2021, а най-смелите анализатори смятат, че тази битка може да засенчи легендарното противопоставяне на Ален Прост и Айртон Сена от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.