14.07.2024

За първи път в историята: частен Polo WRC

Един от най-добрите рали автомобили в историята на световния рали шампионат Polo R WRC, отново ще се върне към състезанията през този уикенд благодарение на Раймунд Баумшлагер. Австриецът е първият частен пилот, който ще седне зад волана на Polo R WRC.

От Фолксваген винаги отричаха възможността за предаване на техните автомобили в ръце на частни тимове в годините, в които участваха активно в WRC.

Многократният австрийски рали шампион и собственик на отбор Раймунд Баумшлагер ще използва шампионския автомобил от сезон 2016 на Себастиен Ожие през този уикенд на рали Wecheselland.

Баумшлагер ще получи техническа подкрепа директно от Фолксваген, като също така ще разчита и на бившия инженер на Ожие – Жерар Жан де Жон.

Автомобилът отново е „облечен“ в цветовете на Red Bull, благодарение на дългогодишното партньорство и лично приятелство на Баумшлагер със собственика на компанията за енергийни напитки Дитрих Матешиц.

„Много съм горд, че ми е разрешено да карам Polo R WRC – коментира Баумшлагер. – Това е огромна чест за мен и трудно мога да опиша с думи колко съм развълнуван.“

Свен Смеетс, директор на Фолксваген Мотороспорт, признава че има желаещи да закупят техните автомобили с цел участие в категорията WRC Trophy, но е малко вероятно да има подобна програма в световни рали шампионат.

Смеетс също така разкри, че усилията на Фолксваген сега са изцяло насочени към разработването на R5 автомобил чийто тестове се очаква да започнат през лятото.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.