26.05.2024

Идват спорни промени на правилата във WRC

Едно от най-коментираните правила през този сезон относно редът на стартиране най-накрая ще бъде преразгледано, благодарение основно на множеството оплаквания от страна на Себастиен Ожие.

Настоящото правило задължава лидера в шампионата да стартира първи по етапите в петък и събота във всяко едно състезание, като на моменти това влияе на неговата възможност за добро представяне най-вече в макадамовите надпревари.

Бившият шеф на отборът на Фолксваген, Йост Капито предупреди по-рано през този сезон, че ако това правило не се прегледа е вероятно Себастиен Ожие да се откаже от WRC състезанията.

В сряда WRC комисията на ФИА направи дискусионна среща в която бяха разгледани промените на някои правила, като това за стартовия ред очаквано беше сред тях.

След срещата стана ясно, че комисията е решила да се промени редът на стартиране, като лидерът в шампионата ще трябва да стартира първи само в първия ден от състезанията. В събота и неделя екипажите ще стартират в обратен ред спрямо класирането, както се правеше през 2014.

Въпреки, че повечето пилоти и отбори одобряваха настоящото правило в крайна сметка волята на Ожие и желанието на Фолксваген бяха взети под внимание. Фолксваген напуска световния рали шампионат в края на този сезон.

От една страна благодарение на това правило през тази година бяхме свидетели на шест различни победителя в кръгове от шампионата, като това по никакъв начин не попречи на Себастиен Ожие да запише четвъртата си титла няколко кръга преди края на сезона.

От WRC комисията на ФИА също преразгледаха и точковата система на пауър етапите, като вече точки ще получават първите пет пилоти в тези отсечки – съответно 5 точки за първо място,4 за второ и тн.

Заедно с тези дискутирани промени е инициирана работа по създаването на нова категория за настоящите WRC автомобили и частни отбори на име WRC Trophy.

Тези решения все още не са окончателни защото предстои да бъдат разгледани и от Световния съвет за моторни спортове в края на този месец.

 

 

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.