14.07.2024

Изненада: Фетел не иска заповеди от бокса

След три дни обяснения, че Себастиан Фетел е недоволен от поведението на Кими Райконен на „Монца” и предположения защо Скудерията не може да наложи заповеди от бокса на финландеца, италианската история пое в нова посока.

Двамата пилоти на Ferrari се състезаваха свободно в първата обиколка на Гран при на Италия до четвъртия завой, където Фетел удари Люис Хамилтън, завъртя се и остана последен.

В хода на седмицата след състезанието дискусиите в тима на Ferrari се оказаха интересна тема, включително и евентуалното обсъждане какво да е поведението на двамата пилоти на тима на старта. Всъщност, Фетел разказа как тази тема не е била обсъждана от пилотите и шефовете на тима преди старта.

„Не, не сме дискутирали какво да стане на старта – обясни Фетел. – Мисля, че сме достатъчно възрастни и не се налага да обсъждаме какво да правим на старта.

„Аз си върша работата и съм готов да се състезавам с всички други пилоти.

„Опитах се използвам шансовете си в първия завой след старта, също така и във втория шикан, но не се получи. След това нещата не се наредиха по най-добрия начин.

„Всеки е свободен да има какъвто иска подход към състезанията. За нас всичко е ясно.”

След този клиширан отговор Фетел беше притиснат да поясни дали се е почувствал в неизгодно положение, тъй като той е трябвало да се състезава със съотборника си, а Люис Хамилтън – не, германецът отново се върна на темата за трите коли.

„Не знам, но виждам смисъла в този въпрос – обясни германецът. – Но, отново, за мен всичко е ясно: аз съм щастлив да се боря с три коли, всъщност, радвам се да се боря с всички останали 19 пилоти във Формула 1.

„Мисля, че никога не съм бил в друга позиция. Всичко е наред. Не очаквам нищо друго.”

Хамилтън има 30 точки аванс пред Фетел след „Монца”, а в лагера на Mercedes обявиха, че ще решават дали ще използват заповеди от бокса след състезанието в Италия.

И в неделя се оказа, че удължаването на първата серия обиколки на Валтери Ботас помогна на Хамилтън да спечели, както и на финландеца да се пребори за третото място. Въпреки използването на заповеди от бокса, свързани с това, че Валтери трябваше да забави преследващия го Кими Райконен, за да може Хамилтън да догони последния световен шампион на Ferrari в битката за победата.

„Наистина не харесвам заповедите от бокса – заяви шефът на Mercedes Тото Волф. – Те не са готини, не се отразяват добре на спорта, както и на всеки един от пилотите ни.

„Люис не иска подаръци, а Валтери не иска да му подарява нищо. Ще решаваме този въпрос състезание за състезание.

„Сутринта преди старта в неделя обсъждахме различни сценарии, но се оказа, че няма заповеди от бокса, ще видим какво ще стане в Сингапур.

„Иска ми се да отложа колкото се може повече използването на заповеди от бокса .”

Преди „Монца” Ботас заяви, че е готов да изпълнява заповеди от бокса, за да помогне на Хамилтън в битката за титлата, но след състезанието в Италия твърди, че не е бил жертван, тъй като е успял да спечели третото място.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.