12.06.2024

Историята на една легендарна снимка

Преди броени дни светът на Формула 1 отбеляза 35-ата годишнина от заснемането на един от най-известните кадри в историята на световния шампионат. Въпросната снимка е направена на 21 септември 1986 година, а Айртон Сена (Lotus), Ален Прост (McLaren), Найджъл Менсъл (Williams) и Нелсон Пикет (Williams) са седнали на стената на алеята на боксовете на „Ещорил” в Португалия. Общото между тях? Четиримата са претенденти за световната титла през 1986 година, предстоят последните състезания.

По-късно четиримата се превърнаха в легенди на Формула 1, а 80-те години на XX век получиха определението „Златната ера” от историята на спорта.

По това време обаче четиримата пилоти имат общо едва три титли – Прост е действащият световен шампион, спечелил през 1985 година първата си титла, а Пикет има две корони – през 1981 и 1983-а. Общо четиримата имат 51 победи.

Снимка: Анджело Орси

„Архитектът” на тази снимка е Бърни Екълстоун, който още тогава е уверен, че на стената на боксовете в Португалия е събрал някои от най-великите пилоти в историята на Формула 1. За съжаление, 1986 е последният сезон, в който тези четирима пилоти се борят заедно за титлата. По-късно двубоите се оформят по двойки – Сена срещу Прост през 1988, 1989 и 1990 или Сена срещу Менсъл през 1991-а.

Но в Португалия през 1986 и четиримата все още имат шанс за титлата – до края на сезона остават 4 състезания, а четиримата пилоти са събрани в 8 точки, като Менсъл води в класирането, а Прост е 4-и.

Както знаете, Прост спечели световната титла през 1986 – втората му поредна, след драматичното отпадане на Менсъл в Аделаид, Австралия, където гръмна гумата на британеца.

Връщаме се на кадъра – снимката е направена в четвъртък, а два дни по-късно Сена спечели квалификацията в Португалия – това е 14-ата му спечелена квалификация и 7-а за 1986. Бразилецът взе полпозишъна с аванс от 0,816 секунди пред Менсъл, който е втори на старта. Прост е трети на старта, на над 1 секунда зад Сена.

В неделя Менсъл доминира в състезанието и спечели победата, а Сена отбиваше атаките на Прост и Пикет до последната обиколка, когато му свърши горивото. На финала Айртон бе 4-и, което означаваше, че той отпада от сметките за титлата през 1986-а.

След края на кариерите на четиримата пилоти на снимката резултатите им бяха доста по-различни в сравнение с 1986 г. – общо 11 титли и 146 победи. И можеше да са още по-впечатляващи, ако Сена не беше загинал през 1994 година.

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Историята на една легендарна снимка

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.