12.06.2024

И Сайнц записа етапна победа в рали „Дакар“

Рали Дакар напусна Перу и премина в Боливия

Двукратният световен рали шампион Карлос Сайнц с Peugeot спечели шестия етап от рали „Дакар 2018”, като победи с малко над 4 минути настоящия шампион в надпреварата и лидер в класирането Стефан Петерханзел на финала на етапа, с който състезанието напусна Перу и премина в Боливия.

Вчерашният етап с дължина 313 километра от Арекипа до Ла Пас премина на 4000 метра надморска височина и беше разделен на две части, като Сайнц беше лидер още в края на първата с дължина 118 километра. Там авансът на испанеца беше 2 минути, а след това до края на деня той успя да го удвои.

След шест етапа от началото на състезанието Перетханзел води с 27 минути на Сайнц, а след тях са тримата пилоти на Toyota Бернард тен Бринке, Насер Ал-Атия и Жинел де Вилиърс, който обаче изостават на над 1 час от 13-кратния победител в състезанието.

Битката при мотоциклетистите вчера се превърна в спринт, тъй като първата част от етапа беше отменена заради лошото време. Така, в само 194-те състезателни километра най-добре се представи Антоан Мео с КТМ, който завърши на половин минута пред Тоби Прайс с КТМ и Кевин Бенавидес с Honda. Двамата записаха идентично време на финала, но Бенавидес излезе начело в общото класиране.

Досегашният водач Адриен ван Беверен с Yamaha имаше аванс от 1 минута преди старта на вчерашния етап, но финишира на 3,27 минути зад Мео и отстъпи на втора позиция в общото класиране, на 1,57 минути зад Бенавидес.

Днес е почивният ден в Ла Пас, след което предстоят етапите във втората половина на 40-ото издание на рали „Дакар”.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.