12.06.2024

И Сайнц ще кара за Audi в рали „Дакар”

Снимка: RTVE.es

Audi ще участва в рали „Дакар 2022” година с легендарни пилоти: Карлос Сайнц, Стефан Петерханзел и Матиас Екстрьом, които ще се състезават с хибридния прототип на германската марка.

Официалното потвърждение на пилотите на Audi ще е след финала на рали „Андалусия” (12-16 май), няколко седмици преди представянето на иновативния Т1 хибриден прототип на Audi на Фестивала на скоростта в Гуудууд.

Изборът на Сайнц и Петерханзел не е особено голяма изненада, като се има предвид, че двамата бяха част от екипа на Mini X-Raid. Точно от този тим беше отцепен нов екип – Q Motorsport, който ще работи по програмата на Audi и ще бъде ръководен лично от Свен Куандт. Оттам коментираха пред вестник Marca, че Сайнц е бил „логичен избор” с оглед на огромния опит, който има испанецът по отношение развитието на състезателни автомобили.

Същото важи и за Петерханзел – пилотът с най-много победи в историята на рали „Дакар”. Екстрьом е един от най-разпознаваемите лица на Audi – първо в DTM, след това и в световния раликрос шампионат.

Матиас дебютира в рали „Дакар 2021” с X-Raid SxS. Малко по-късно стартира и в сериите Extreme E, но с Cupra – още една марка от групата на VW. А сега в рали „Андалусия” ще е зад волана на автомобил, печелил рали „Дакар” – Mini JCW Buggy.

Т1 прототипът на Audi ще е първият хибриден автомобил, който ще стартира в рали „Дакар”. Всъщност колата е много по-близо до електромобилите, тъй като се задвижва от електромотори, които черпят енергия от батериите на борда, както и от 4-цилиндров бензинов двигател – той ще бъде използван като генератор за производство на електричество. В този проект инженерите на Audi използват вече готови решения от други шампионати, в които участва марката – електромоторите са дериват на използваните във Формула Е, а бензиновият мотор е разработен за германския пистов шампионат DTM.

Заради техническата сложност на проекта в Audi са предвидили сериозна тестова програма, която стартира през лятото. Много е вероятно прототипът да дебютира в някой от последните стартове за сезона в световната купа по рали-рейд.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.