22.06.2024

Какво мисли Ожие за младоците Солберг и Рованпера

Какво мисли 7-кратният световен рали шампион Себастиен Ожие за новите звезди в WRC Кале Рованпера и Оливер Солберг? Страхотен въпрос, зададен от Dirtfish на французина, който обаче прави едно много важно уточнение. За него възрастта им не е фактор. Опитът е решаващ.

Оливер е на 19 години, а Кале – на 20, като Рованпера-младши беше сочен за фаворит за победата в рали „Арктик Финландия”. Не успя да спечели, но пък е начело в класирането на световния шампионат след първите две състезания.

„Не обръщам внимание на определението „най-млади”, те са просто друго поколение – обясни Ожие. – Да, Кале е млад, но има опит. Той е талантлив, това не е новина. Това го знаехме и по-рано. Но той вече има опит и с WRC автомобилите, а и във Финландия е у дома си по снежните етапи. Рованпера се представи силно, разочарован е, че не спечели, но второто място е също силен резултат за него.

Латвала с Рованпера-младши

„Това е добре за нас, за тима е добре той да е в челото. Тази година искаме да спечелим и двете световни титли. Ще е много интересно. Още в началото на годината ви казах, че Кале ще участва в битката за световната титла.”

Ожие акцентира на това, че при Кале и Оливер има сериозна разлика между възрастта и опита. Рованпера кара рали автомобили от 8-годишен, а малко след 15-я си рожден ден стартира в латвийския рали шампионат с Skoda Fabia S2000. Нещо подобно се случи и с Оливер. На 17 години стартира в Съединените щати със Subaru WRX и също като Кале демонстрира отличен усет за скоростта, ритъма на каране, позиционирането на колата и т.н.

А Петер Солберг разказа, че когато Оливер е бил на 13 двамата се състезавали със Subaru от група N. Световният шампион за 2003 г. „натискал като луд”, но така и не успял да победи сина си.

Оливер Солберг

Шефът на Toyota и пилотът с най-много стартове в WRC Яри-Мати Латвала пък обясни, че Кале и Оливер се развиват супер бързо и сега „вървят с 3 години” по-напред от него, когато той е бил на тяхната възраст. В началото на кариерата си Латвала демонстрира огромен потенциал, страхотен талант и много скорост.

Да видим кога ще дойдат първите им победи, а и да не забравяме, че най-младият световен шампион в историята на WRC е легендарният Колин Макрей, който спечели титлата през 1995-а на 27 години и 109 дни.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.