26.05.2024

Какво се случва в лятната пауза във Формула 1?

Най-простият отговор на въпроса от заглавието, ако питаме пилотите, ще е: много и все хубави неща. Звездите от Формула 1 пътуват като туристи, ходят на море, пак тренират и се готвят, но имат повече време за семействата си.

Що се отнася до отборите, там нещата са по-сложни. Правилата в световния шампионат указват, че за две седмици през август тимовете във Формула 1 спират да работят и излизат в задължителен отпуск.

А въвеждането на т.нар. лятна пауза беше наложено по две причини.

Първата е, че така отборите постигат икономии. Когато базите на отборите не работят две седмици, това води до икономии. Втората също е прозаична, членовете на екипите имат възможност да си починат. Сезоните във Формула 1 стават все по-дълги, натоварванията върху хората в световния шампионат стават все по-големи, така че тази двуседмична пауза се оказва единствената възможност за екипите да работят през втората част на сезона с нови сили.

В тези две седмици е забранена всякаква работа в отборите, която е свързана с повишаването на скоростта и ефективността на колите от Формула 1. Не се допуска развитие, сглобяване и каквато и да е работа с колите, като същото важи и за доставчиците на тимовете. В резултат на това през тези две седмици офисите на отборите са пусти, като изключението са само няколко отдела, които не попадат под действието на правилата за лятната пауза.

В обичайното си темпо работят маркетинговите, финансовите и юрдическите отдели на отборите, тъй като тяхната дейност не е свързана пряко със състезателните автомобили.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.