16.06.2024

Какво спечели Макс в Истанбул

Няма съмнение, че Макс Верстапен е сред големите печеливши от Гран при на Турция – състезанието, в което автомобилът на Red Bull отстъпваше на този на Mercedes и реално Макс и Серхио Перес нямаха шанс за победа.

Но въпреки това Верстапен завърши втори и си върна лидерството в битката за световната титла във Формула 1. В същото време можем да поспорим дали Макс не трябваше да се възползва по по-добър начин от състезанието, в което Хамилтън стартира с 10 места назад.

Има и още нещо – Макс, който се смята за един от най-добрите в съвременната Формула 1 на дъжд, ако не и най-добрият, този път беше безапелационно победен от Валтери Ботас, който обикновено прави доста по-колебливи състезания на мокро и е трудно да кажем, че предпочита да се състезава в такива условия.

Но Верстапен бе доволен на финала в Истанбул, тъй като състезанието за Гран при на Турция може и да не беше най-доброто в кариерата му, но също така може да се окаже изключително важно в битката за титлата.

Макс трябва да благодари и на съотборника си Серхио Перес, който тук демонстрира, че си е върнал добрата форма – след едва 16 спечелени точки в последните 6 състезания, сега мексиканецът се качи на подиума. Признаваме, че част от тези слаби резултати се дължаха на лош късмет и лоша стратегия, но Перес имаше нужда от добро класиране и състезанието в Истанбул му го осигури.

Перес изигра отлично ролята си на втори пилот – той задържа достатъчно дълго зад себе си Хамилътн, за да може Верстапен да спре в бокса и да се върне на пистата пред съперника си за титлата. И към това добавяме доброто темпо на Серхио след неговия бокс, което му позволи да си върне 4-ото място, когато Люис беше повикан в бокса. А това четвърто място се превърна в трето, след като Перес изпревари Льоклер в завой №12.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.