23.06.2024

Как реагираха организаторите на инцидента на българите

Катастрофата на българския екипаж Никола Мишев/Янаки Янакиев (Peugeot 208) спря втората отсечка на рали „Брашов” в Румъния днес. Инцидентът стана на каменен мост, като колата на българите се удари от страната на Янакиев.

Но реакцията на екипите на отсечката и механизмът, който беше задвижен след това показаха, че организацията на румънските ралита е на ниво, което от известно време насам е непознато на българската действителност. И говорим за рали, което е „само” кръг от румънския шампионат, не е част от ERT и т.н.

Според информация от организаторите Янаки е с фрактури на двата крака и фрактура на бедрената кост. Навигаторът беше изваден от спасителните екипи от колата, а Никола е слязъл сам от автомобила като се е оплакал от слаби болки в двата крака.

От дирекцията на ралито обясниха, че инцидентът е станал на 1,1 километра след старта на втората отсечка „Соарс 1” с дължина 12,35 км. Линейката с медицинския екип е пристигнала на мястото на удара на 90-тата секунда след натискането на бутона SOS.

Тази бързина се е оказала решаваща, тъй като медиците са установили спадане на кръвното налягане на Янаки и затова са поискали идването на хеликоптер. Те прехвърлят Янакиев от линейката в хеликоптера и оттам българският навигатор е откаран в болница.

Все още от болницата няма по-подробна информация за състоянието на Янакиев. Малко след 18 часа българско време стана ясно, че Янаки е влязъл за операция, за което се очакваше да приключи по-късно днес.

Мишев и Янакиев стартираха в рали „Брашов” с 29-о време в първата отсечка, като бяха сред най-бързите в техния клас RC4 – 3-о време, на 12,7 секунди от най-бързия Чонгор Чабо (Ford Fiesta R2T) и на 1,4 секунди от втория – Георге Александру (Peugeot 208 R2).

Снимки: сайт на рали „Брашов“

Коментари

Коментар

Реклама

1 Trackback / Pingback

  1. Изписаха Янаки, прибира се в България – Autosport Bulgaria

Коментарите са заключени

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.