13.06.2024

Как си тръгна Абитбул?

Завръщането на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо във Формула 1 успя да засенчи доста от въпросите, маркирали трансформацията на тима на Renault в Alpine. След неочакваната раздяла със Сирил Абитбул управленската структура на отбора претърпя сериозна промяна и сега начело са двама души: управляващият директор Марчин Будковски и дошлият от MotoGP Давиде Бривио като състезателен директор. Последният елемент от ръководния триумвират е Лоран Роси.

Но все още не се знае как си тръгна Абитбул. В хода на процеса на преименуване на отбора от Renault на Alpine се очакваше, че Сирил ще поеме нова длъжност – вече в компанията Alpine и ще е позициониран над шефа на тима. През зимната пауза нямаше яснота кой ще заеме това място. Изненадата дойде с информацията, че Абитбул напуска. Това бе лаконично потвърдено от компанията, естествено придружено с дежурните клиширани благодарности.

И отново – причините за тази раздяла? Според непотвърдена информация Сирил е бил уволнен от новия главен изпълнителен директор на Renault Лука де Мео заради слабото представяне на отбора през сезон 2020. Всъщност под ръководството на Абитбул заводският тим на Renault не успя да изпълни нито една от целите, поставени още от Карлос Гон при завръщането на компанията във Формула 1. Отделно от това през миналата година Сирил изпусна Дениъл Рикардо, който предпочете да отиде в McLaren и Renault завърши зад клиентския си тим – отново McLaren.

И тъй като раздялата със Сирил дойде много късно преди началото на новия сезон, Де Мео не е успял да му намери заместник. Това е довело до въвеждане колективното управление на тима.

А от Alpine все още не са коментирали официално причината за раздялата с Абитбул, въпреки че по време на Гран при на Бахрейн няколко медии официално зададоха този въпрос, включително и писмено.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.