14.07.2024

Калин Бенчев представи рали автомобил със 700 конски сили

Калин Бенчев и Александър Спиров представиха днес новия си състезателен автомобил – Subaru Impreza – прототип от новата група Е с мощност 700 конски сили.

Проектът за създаването на рали автомобила стартира преди две години, а по прототипа се работи от 8 месеца, като колата ще дебютира този уикенд в рали „Сливен”, кръг от Европейския рали трофей и кръг от националния рали шампионат.

„След толкова време, усилия и средства, които сме вложили в създаването и развитието на този автомобил, вече е време да стартираме в състезание – заяви на представянето Калин Бенчев. – Все още се опознаваме с новата кола, като за нас най-важното е да стигнем до финала на рали „Сливен” и да покажем на феновете, че група Е е сериозна алтернатива на познатите ни рали автомобили.”

Новата кола на Калин и Алекс се задвижва от двигател с работен обем 2670 куб.см, който при налягане на турбото 2,7 бара има мощност 740 конски сили и 820 Nm максимален въртящ момент.

„Сега започваме с по-ниско налягане в турбото – 1,4 бара, което означава, че за рали „Сливен” мощността на колата ни ще 480 конски сили и 700 Nm въртящ момент – допълни Бенчев. – Трябват ни още хиляди километри, за реализираме пълния потенциал на автомобила, но хубавото е, че вече излизаме на трасето.

14191561_1286427474725009_796790599_o

„В случая става въпрос за истински прототип, тъй като на базата на шасито на предишния ни рали автомобил изградихме напълно нова бегачка. Използвали сме технологии и конструктивни решения от първото поколение WRC автомобили, от настоящите WRC коли – арматурното ни табло идва от такава кола, както и от съвременните R5 рали коли. В края на сезона колата ще бъде разглобена напълно и агрегатите ще бъдат прехвърлени на новата тръбна конструкция, което ще е следващият етап от развитието на проекта. Тогава ще разполагаме с още по-лек и динамичен автомобил, който ще може да се състезава и в други дисциплини – рали крос, писта и т.н.”

Програмата на Бенчев и Спиров включва участие в ралитата от нашия шампионат до края на сезона: „Сливен”, „Сърбия” и „Стари столици”, както и в рали-спринт „Дряново”.

Коментари

Коментар

Реклама

Be the first to comment

Leave a Reply

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.