21.06.2024

Колко е близо Макс до титлата?

Снимка: Red Bull

Преди състезанието в Мексико моторспорт съветникът на Red Bull доктор Хелмут Марко зарадва медиите с твърдението, че ако Макс Верстапен спечели две от последните 5 състезания, това ще му гарантира световната титла. Бившият пилот дори посочи кои трябва да бъдат тези състезания – в Мексико и Сао Пауло – двете трасета, където Red Bull има предимство пред Mercedes.

И рецептата му започва да се изпълнява, при това впечатляващо от Макс, Серхио Перес и Red Bull – първо и трето място в Мексико въпреки загубата в квалификацията и Верстапен успя да увеличи аванса си от 12 на 19 точки пред Люис Хамилтън в битката за титлата.

Формула 1 отчете вчера страхотен успех – 372 000 зрители по трибуните на пистата „Братя Родригес” в хода на уикенда, а в Остин публиката постави световен рекорд – 400 000. Но атмосферата по трибуните в Мексико Сити трудно може да бъде повторена.

Макс не записа перфектния уикенд в битката за титлата – загуби квалификацията, Перес не успя да измъкне второто място на Хамилтън, а Валтери Ботас не му позволи да вземе бонус точката за най-бързата обиколка.

Но за Макс най-важното не бяха точно спечелените в Мексико точки, а посланието, което той и Red Bull отправиха към Хамилтън и Mercedes. 4 старта преди края на сезона Верстапен има 19 точки аванс, които с оглед на разпределението на силите в челото на класирането, ще е много труден за стопяване.

Това е третото поредно състезание, в което Red Bull намалява шансовете на Люис Хамилтън да защити световната си титла. След битката в квалификацията, осигурила първа редица на Mercedes на старта, Верстапен обърна хода на състезанието в своя полза още при спирането на първия завой след старта. За този първи завой Хамилтън не беше достатъчно уверен в работата на спирачките, Ботас не се позиционира по най-добрия начин в зоната на спиране на първия завой. Верстапен ги атакува от външната страна и успя да поведе. След това Хамилтън нямаше отговор на темпото на Макс и повече трябваше да мисли как да се защитава от Перес, а не дали да гони нидерландеца.

Ако Макс спечели срещу Люис и в Бразилия, то британецът ще се озове в ситуация, много близка до тази от 2016 година, а знаете как завърши битката за титлата преди 5 години.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.