12.06.2024

Колко точно е авансът на Red Bull?

Първите две свободни тренировки за Гран при на Бахрейн дадоха донякъде отговор на въпроса, който се породи по време на предсезонните тестове във Формула 1: наистина ли Red Bull има предимство пред Mercedes и колко точно е то? Знаете, че във Формула 1 основните показатели за сравняването на представянето на автомобилите са два: темпо в по-дълга серия от обиколки – с повече или по-малко гориво и представяне в една обиколка при т.нар. симулация на квалификация.

В двете свободни тренировки вчера симулациите на по-дълги серии от обиколки, т.е. състезателното темпо, не бяха особено дълги – 8 за Макс Верстапен и 7 за Люис Хамилтън. И в двата случая говорим за представяне във втората тренировка, проведена на смрачаване и на тъмно при изстиваща писта – условия, сходни с тези в квалификацията днес и състезанието утре. Интересното е, че резултатът е подобен на онзи от тестовете отпреди 2 седмици – Red Bull отново има предимство, макар и не с много.

В дългата серия обиколки Верстапен постигна 1:37.51 минути, а Хамилтън – 1:37.72, т.е. разликата е малко над 0,2 секунди на обиколка. А на още 0,2 секунди зад Хамилтън се нареди Серхио Перес с Red Bull – 1:37.92 мин.

Веднага зад топ 3 останаха двамата пилоти на Alpha Tauri Юки Цунода (1:38.27) и Пиер Гасли (1:38.32). Много близо до тях е Карлос Сайнц (Ferrari) с 1:38.37, като при него серията обиколки е дълга – 12 тура.

Ботас остана 7-и с 1:38:49 и обясненията, че колата не може да се кара, а до топ 10 стигнаха още Дениъл Рикардо (McLaren, 1:38.63), Ландо Норис (McLaren, 1:38.70) и Ланс Строл (Aston Martin, 1:39.04).

Малките разлики както в челото, така и в дъното на челната десетка, подсказват оспорвано състезание, без сериозно предимство на нито един тим. А стратегията, изпълнението й и позицията на пистата ще бъдат изключително важни.

Което ни отвежда към квалификацията и какво можем да очакваме от нея.

При симулацията на квалификационна обиколка Верстапен постигна 1:30.847 минути и беше с 0,095 секунди пред Ландо Норис с McLaren, което е достатъчно малка разлика, за да очакваме оспорвана квалификация днес. Но най-вероятно Mercedes ще измести McLaren от позицията на основен съперник на Red Bull – вчера Хамилтън завърши на 0,235 секунди от Макс, а Сайнц остана на 0,280 сек. Близо беше и Валтери Ботас – на 0,371 с втория Mercedes, следван в топ 6 от Рикардо с другия McLaren, на 0,383 сек.

Симулациите на състезателно темпо и квалификационни обиколки не дават най-точната представа за разпределението на силите, до стотна от секундата, но са достатъчно надежден индикатор, за да покажат моментната картина в Бахрейн. А тя обещава да е много вълнуваща – както днес, така и утре.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.