15.06.2024

Латвала взе победата в рали „Швеция“

Яри-Мати Латвала и Мика Антила взеха победата на рали „Швеция“ в едва второто състезание на Yaris WRC, след 17-годишно отсъствие на Toyota от световния шампионат.

Финландското дуо завърши последния ден с три етапни победи и на финала взе победата с преднина от 29,2 секунди. Екипажите на М-Спорт за втори пореден път тази година се качиха на подиума, благодарение на второто място на От Танак и Мартин Ярвеоя и третото място на Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия.

„Това е невероятно! Нов отбор, нова кола и още във второто ни рали и ние печелим – екзалтирано коментира Яри-Мати Латвала. – Нямам думи да опиша случилото се, много съм развълнуван.“

В класирането на шампионата Латвала повежда с четири точки пред Ожие – 48 срещу 44, докато Танак се намира на 11 точки от своя съотборник. При отборите, двата подиума на М-Спорт им донесоха преднина от 20 точки пред Тойота.

Неделният ден беше най-краткият в Швеция, само с три специални етапа и с обща дължина от 58.81 състезателни километра. С реални шансове за победа на Латвала, Танак и Ожие битката се очакваше да бъде доста оспорвана. В първия етап за деня Likenas, Латвала записа най-добро време, докато Ожие се завъртя в първия завой след старта (виж видео), а Танак имаше проблеми с настройките на диференциала, което позволи на Латвала да увеличи аванса си от 3.8 секунди на 10.9. При второто минаване на етапа и в пауър етапът финландецът отново бе най-бърз, а после взе и максималните допълнителни точки от последния етап от състезанието.

WRC Rally Sweden 2017 / Ogier´r spin in SS16

Sébastien Ogier`s spin this morning – watch the Power Stage NOW LIVE on wrcplus.com
#RallySweden Drone Footage: DJI / #WRC captured on Lexar

Публикувахте от WRC в 12 февруари 2017 г.

„Беше доста труден уикенд, като в крайна сметка сме доволни, че се качихме на подиума – обобщи представянето си Себастиен Ожие. –  Не ни беше никак лесно, но трябва да гледаме откъм позитивната страна, като също така взехме добри точки от това състезание. В последния ден нямах възможността да се боря за победата, след като направих една доста глупава грешка на първия етап за деня на 50 метра след старта. От вътрешната страна се забихме в пряспа и се завъртяхме. След това знаех, че няма как да се боря за каквото и да е било.“

Четвъртата победа в рали „Швеция“ в кариерата на Латвала връща Тойота сред топ отборите в WRC за пръв път от 1999 година насам, когато Дидие Ориол спечели рали „Китай“ за японския производител.

Зад лидерското трио, позициите останаха непокътнати. Дани Сордо, успя да задържи своето четвърто място, записвайки най-доброто представяне в кариерата си на рали „Швеция“. Крейг Брийн за пореден път е най-добре представилият се пилот на Ситроен, завършвайки на пета позиция и отново демонстрира, че може да бъде много постоянен в битката за точки.

Челната десетка се затваря от Елфин Еванс, Хейдън Падън, Стефан Лефевр, победителя в WRC2 Понтус Тидеман и Тиму Сунинен.

Следващата спирка за световния рали шампионат е рали „Мексико“ на 09.03.-12.03.2017.

FIA World Rally Championship Round 2 / Rally Sweden 2017

#WRC Festival Rally Sweden 🇸🇪

Публикувахте от WRC в 12 февруари 2017 г.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.