14.07.2024

Латвала разказа за битката с данъчните

Битката на известния рали пилот Яри-Мати Латвала с данъчните в родната му Финландия навлезе тази седмица в решителната си фаза, след като той получи заповед за конфискация на недвижимото имущество и автомобилите, които са на негово име. Спорът между Латвала и данъчните е за солидната сума от 5-6 милиона евро.

Първи за скандала съобщи финландският вестник Ilta-Sanomat, а след това Латвала разказа за сагата пред друго местно издание – Iltalehti.

„Да, информацията за акцията на данъчните е вярна – потвърди Латвала, който до края на миналия сезон беше заводски пилот на Toyota в световния рали шампионат. – Но за момента това е всичко, не искам да коментирам в детайли.”

В същото време обаче Яри-Мати е упълномощил адвокатите си да осигурят на медиите допълнителна информация за проблемите с данъчните.

Първата стъпка е запор на имуществото му, което е гаранция, че Латвала ще започне да изплаща на вноски дължимите данъци. Латвала има определен срок, за да се издължи, а ако това не се случи, тогава имотите и автомобилите му, сред които и Lexus RX450 ще бъдат извадени на публична продан. Ако обаче той плати в срок, ще си получи обратно имуществото, в което влизат и дома на Латвала в Хелзинки, както и вила в Пуумала.

Битката на Латвала с данъчните върви от няколко години. От 2009 той живее в Монако и заради това претендира, че не дължи данъци по финландските закони. В същото време данъчните във Финландия смятат, че той не е прекарал достатъчно време в чужбина, за да може да претендира, че не трябва да плаща данъци в родината си.

„С данъчните имаме различен поглед по този въпрос – потвърди Латвала. – Аз живея в чужбина и мисля, че заради това техните претенции са необосновани.”

Пилотът призна, че тази ситуация му се отразява много зле.

„Стресът е много сериозен – обясни Яри-Мати пред Iltalehti. – Много нощи поред не съм спал, постоянно мисля как да се справя с тези проблеми. Не пожелавам това на никого. Най-лоша е несигурността, че не зная какво ще се случи.”

Латвала обжалва действията на данъчните и очаква решението по жалбата му, като допълни, че е готов да пренесе битката в съда.

„Искам този спор да бъде разрешен справедливо – обясни той. – Нямам намерение да се отказвам и съм готов да стигнем до съд, като най-вероятно делото ще отиде в Апелативния съд. Знам, че съдебното дело ще е дълго, но нямам друг вариант.”

Тази година Латвала работи по програма от 5 състезания с Toyota, но пандемията от коронавирус осуети плановете му. Той кара Yaris WRC в Швеция през февруари, но отпадна заради повреда и тимът го компенсира със старт в рали „Финландия” през август, където Toyota ще пусне пет заводски подготвени Yaris WRC.

Спорът с данъчните е за периода 2014-2015, като дължимата сума плюс лихвите вече се изчислява на 5 или 6 милиона евро. По това време финландецът беше пилот на Volkswagen и в тези два сезона завърши на два пъти като вицешампион, победен само от Себастиен Ожие.

Сега Латвала се занимава основно със собствената си компания за подготовка и мениджмънт на състезателни автомобили JML Sports, базирана в Тууру, Финландия.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.