26.05.2024

Лауда: Днешните пилоти не могат да пият като Хънт!

Ники Лауда

Неизпълнителният директор на световните шампиони във Формула 1 Ники Лауда е известен със своята откровеност, което го нарежда сред любимците на медиите. Австриецът има три световни титли като пилот, а вече натрупа сериозен опит и като шеф на тим, въпреки че навремето в Jaguar нещата не се получиха точно както той очакваше.

След световните титли за Mercedes и Люис Хамилтън през 2017 и преди началото на новия сезон Лауда отговаря на въпроси на настоящи и бивши пилоти и техните шефове във Формула 1, селектирани от британското списание Autosport, като някои от тези въпроси са повече от провокативни. И не става въпрос само за Хамилтън, който пита кога ще получи по-голяма заплата…

И така, да видим някои от най-интересните въпроси и отговори.

Щофел Вандоорн, McLaren: Какви са били отношенията между пилотите в миналото?

Лауда: Глупав въпрос, ние изобщо не си общувахме, тъй като постоянно се конкурирахме. Едно време пилотите поемаха много повече рискове в сравнение с днес.

Все пак, мога да кажа, че тогава всеки уважаваше повече живота на другия на пистата. Стараехме се да не пресичаме тънката граница между обичайните глупости и смъртоносния риск. В опасните ситуации проявявахме повече уважение един към друг, през останалото време бяхме врагове.

Люис Хамилтън, Mercedes: Може ли да ми увеличите заплатата?

Лауда: Трябва да обсъдиш това с Тото Волф, аз съм неизпълнителен директор!

Кристиан Хорнър, Red Bull: След поредната титла, ще купиш ли най-после на жена си онзи Range Rover, който тя толкова иска?

Лауда: Не! Идиот… Спорът ни с Кристиан започна, когато той купи на бившата си съпруга Porsche. Защо го направи? Не знам. Аз си върша работата, без значение дали печелим титли или не. Честно казано, няма да й купя Range Rover, тя кара Mercedes.

Алекс Вурц: С какъв лихвен процент беше кредитът, с който си финансирал кариерата си във Формула 1 и дали успя да го изплатиш?

Лауда: Да, всичко изплатих, а лихвата обърнахме в реклама. Убедих банката да не ми начисляват лихва, а вместо това да сложа тяхното лого на каската ми. В онези години лихвата беше под 5%, за толкова беше и моята реклама. И наистина изплатих кредита навреме.

Пади Лоу, Mercedes: Къде си по-добър: на пистата или като пилот на самолет?

Лауда: Имам три световни титли във Формула 1. Състезанията и полетите са съвсем различни неща. Зад щурвала на самолета трябва да спазваш всички правила. Управлявал съм всички версии на Boeing 777 и винаги съм спазвал правилата. По време на полет не съм направил нито една глупост, в състезанията постоянно вършех глупости.

Дейвид Култард: Защо мразиш котки?

Лауда: Много е просто, имам алергия.

Марио Изола, Pirelli: Кой от днешните пилоти най-много ти напомня за Джеймс Хънт?

Лауда: Нито един, те изобщо не пият! Джеймс беше един от най-бързите пилоти в историята, може би само Хамилтън го превъзхожда. Но сега пилотите изобщо не пият.

Ники Лауда и Джеймс Хънт

Джеки Стюарт: Кога ще ме повозиш на твоя самолет „Global Express”?

Лауда: Когато си купиш билет!

Отмар Шафнауер, Force India: Как щеше да се промени животът ти ако беше запазил цели и двете си уши?

Лауда: Хората нямаше да ме разпознават!

Мартин Брандъл: Добър любовник ли си?

Лауда: Не питай мен за това, трябва да питаш жена ми, но и тя няма да ти отговори.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.