15.06.2024

Льоб избра Prodrive за рали „Дакар”?

9-кратният световен рали шампион Себастиен Льоб ще стартира в рали „Дакар” в началото на 2021 година, като според все още непотвърдена информация той ще кара за Bahrain Raid Xtreme.

Французинът вече има 4 старта в маратонската надпревара – между 2016 и 2019, като най-доброто му класиране дойде през 2017 – второ място в крайното класиране и 5 спечелени етапа. И четирите му участия досега бяха с прототип на Peugeot.

В дните на рали „Турция” Себ заяви, че до две седмици ще е ясно дали ще стартира отново в рали „Дакар”, което вече се провежда в Саудитска Арабия, както и дали ще кара отново в световния рали шампионат. Льоб намекна, че отговорът и на двата въпроса е по-скоро положителен, но даде да се разбере, че едва ли ще повтори програмата си в WRC от 2019 година, когато стартира в 6 ралита.

Рали звездата отново ще си партнира в „Дакар” със своя титулярен навигатор Даниел Елена, като двамата ще карат прототипа BRX T1 4х4, който е създаден от Prodrive и ще бъде обслужван в състезанието от екип на компанията на Дейвид Ричардс.

Peugeot закри програмата си за „Дакар” преди две години и последното участие на Себ в маратона беше с частен прототип на марката, който беше по-стар от заводската му кола през 2018. А тази година заради коронавирус пандемията календарът на световния рали шампионат сериозно се сви и Льоб записа само две участия – в „Монте  Карло” и „Турция”.

Съотборник на Себ в Bahrain Raid Xtreme ще е испанецът Нани Рома, който през 2014 спечели „Дакар”. Рома вече направи първите си тестове с BRX T1 4х4, като изпитанията ще продължат през октомври, вече с Льоб зад волана.

По-рано този месец Себ преговаряше и с Toyota за участие в „Дакар”, като се очакваше част от сделката да станат и бъдещи негови участия с Yaris WRC в световния рали шампионат, но преговорите се оказаха неуспешни.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.