23.06.2024

Льоклер не изпълнил заповед от бокса и атакувал Фетел

Шарл Льоклер не изпълнил заповедите от бокса на Ferrari да не атакува ранния лидер в Гран при на Бахрейн вчера, стана ясно днес. Информацията е на Кийт Колантайн от сайта racefans.net, като той цитира Льоклер, но от Ferrari все още няма потвърждение на това.

В началото на петата обиколка на състезанието Льоклер догони Фетел преди завой №4 и каза по радиото: „По-бърз съм, момчета”. Това радио съобщение на Шарл към бокса беше излъчено в хода на прякото тв предаване на състезанието, но не и отговора от бокса, като много коментатори и анализатори предположиха, че от Ferrari умишлено за запазили радио мълчание по темата.

Но се оказва, че малко преди завой №10 в същата пета обиколка Льоклер е бил инструктиран да не атакува Фетел още 2 обиколки. Шарл не се подчини и в шестата обиколка атакува и изпревари Фетел от външната страна на завой №1 на „Сахир”.

По-късно Льоклер е пояснил, че „само е информирал бокса”, че е по-бърз от Фетел.

„След това, мисля, че техният отговор беше: „Ок, останете така още 2 обиколки”, но още на следващата права (стартфиналната) имах възможност да го атакувам, направих го и изпреварването се получи успешно.”

Днес стана ясно също, че от Ferrari не са съобщили на Фетел, че тимът използва заповеди от бокса, за да накара Льоклер да остане зад съотборника си.

В рамките на две състезания тази година Ferrari на два пъти използва заповеди от бокса, за да задържи Льоклер зад по-бавния Фетел, като в Австралия Шарл се подчини на нареждането.

Льоклер обясни, че шефовете на тима са предупредили пилотите преди старта, че трябва да бъдат изключително внимателни, когато се борят един с друг на пистата.

„Тази ситуация винаги е трудна, когато се бориш със съотборника си, тъй като рисковете са много големи – обясни Льоклер. – Както във всеки тим и тук ни предупредиха преди състезанието, че можем да „пробваме различни неща” срещу другите пилоти, но трябва да сме много внимателни един с друг. Което е нормално.

„Но аз имах възможност да атакувам в петата обиколка и не се поколебах. Просто го направих. Стана добре, че изпреварването се получи още от първия път, особено след лошия старт, който направих. Да, доволен съм от това как се разви тази ситуация.”

Льоклер изпусна победата заради повреда в двигателя, появила се 11 обиколки преди финала и остана трети. Фетел финишира пети, след като се завъртя, секунда след като Люис Хамилтън го изпревари в битката за второто място. Германецът спря в бокса за нови гуми и нов нос, върна се 8-и и успя да си пробие път до петата позиция.

Льоклер донесе първия подиум на Скудерията този сезон в Бахрейн, а Фетел започна годината с 4-о място в Австралия и 5-о в Бахрейн, а на „Албърт парк” Льоклер финишира пети.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.