22.06.2024

Мадс Остберг стартира в унгарския рали шампионат

Световният шампион в WRC2 Мадс Остберг все още не е обявил програмата си в WRC, с която ще защитава титлата си. И ще изпусне второ поредно състезание, но пък отново ще се изявява като тв коментатор.

Единствената сигурна програма на Мадс този сезон е кампанията, която го очаква в унгарския рали шампионат, където той ще кара Citroen C3 Rally2. Остберг ще се състезава с навигатора си Торстейн Ериксен и ще кара за Citroen Rally Team Унгария и Tagai Racing Technology.

Тази година унгарският рали шампионат включва 8 ралита и стартира на 27 март с рали „Салго”. Шест от кръговете са на асфалт, един е на макадам и един на сняг – в началото на декември е рали „Микулаш”.

През миналата година унгарският шампионат зарадва феновете със супер оспорвана битка, протекла в четири ралита и половина. Четири надпревари се проведоха в пълния си обем, а петото – „Мисколч” първо беше отложено заради разпространението на коронавирус пандемията, а новите му дати – 14-15 август също не му донесоха късмет, тъй като състезанието беше спряно след тежка катастрофа във втората отсечка. Други три ралита от календара бяха отменени.

В края на сезона Андраш Хадик стана шампион на Унгария като победи познатия у нас Фригес Туран, който стартира през 2010 година в рали „България”, когато то беше кръг от WRC. Разликата между двамата на края на сезона се оказа само 1 точка – 128 на 127 в полза Хадик.

Години наред унгарският рали шампионат имаше много лоша слава, тъй като там бяха разрешени WRC автомобилите, но местната федерация не оказваше почти никакъв технически контрол върху тях и в ралитата се появяваха чудовищни автомобили. Но с навлизането на R5 автомобилите ситуацията се нормализира сравнително бързо.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.