21.05.2024

Марк Маркес записа своята трета световна титла в Moto GP

Испанската звезда започна японското Гран При от втора позиция зад легендата Валентино Роси, докато настоящия шампион Хорхе Лоренсо статира от трета позиция.

Лоренсо направи доста добър старт излизайки начело на надпреварата, малко по-късно Маркес успя да изпревари сънародникът си преборвайки се за първата позиция.

За съжаление на италианските феновете, Роси не успя да завърши надпреварата след падане на завой номер 10 – 19 обиколки преди финала. Подобна участ сполетя и Хорхе Лоренсо, който в опитът си да се пребори с Маркес изгуби контрол над моторът си на девети завой на пет обиколки преди финала.

Така само остана италианецът Андреа Довициозо единствен преследвач на Маркес, но не успя да попречи на испанецът да спечели надпреварата и титлата. Маверик Винялес направи една стабилна езда и завърши на трета-та позиция в Гран При на Япония.

Победата на 23 годишният Маркес увеличава активът му в шампионата на 273 точки с оставащи още три кръга, като това му е повече от достатъчно за да вземе титлата в Мото GP.

Маркес се превръна в най-младият пилот с три световни титли в Мото GP, без да бройм тези в Мото 2 и 125 сс.

„Много съм щастлив с моят отбор – заяви Маркес. Усетих по-голямо напрежение през тази година.”

Дуото на Ямаха, Роси и Лоренсо все още са втори и трети в шампионата с Маверик Винялс на четвърта позиция продължавайки с доста впечатляващото си представяне през този сезон.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.