27.05.2024

Мийк с драматична победа в рали „Мексико“

Крис Мийк и Пол Найджъл спечелиха по инфарктен начин рали „Мексико“ в неделя, след като излетяха от трасето по-малко от километър преди финала на последната отсечка.

Мийк (Citroen C3 WRC) водеше в надпреварата с почти 40 секунден аванс пред Себастиен Ожие (Ford Fiesta WRC) преди старта на последния етап за деня в планините над град Леон. Грешката на пилота на Ситроен се случи на точно 750 метра от финала, като той излетя от трасето след зрелищен скок, приземи се в паркинг за зрителите и трябваше да се ориентира около паркираните автомобили. В крайна сметка Мийк успя да прекоси финиша със спукана гума, но опази първото място. Авансът му се стопи на 13.8 секунди, но това беше достатъчно за неговата и на Citroen първа победа за сезон 2017 в световния рали шампионат.

„Може би ще разказвам тази история хиляди пъти за вбъдеще- коментира Крис Мийк. –  Изключително съм ядосан на себе си за тази грешка. Колата се приземи в края на пътя, след като паднахме на голяма бабуна след скока, окачването вече нямаше как да поеме и това натоварване и излетяхме от трасето. Но късметът ми проработи и останахме на колел, за да продължим. Веднага се опитах да се върна колкото може по-бързо понеже знаех, че още имаме шансове за победа.

„Главното, което постигнахме е, че разкрихме потенциала на C3 WRC. Също така съм горд и доволен от работата на целия екип, като този резултат е за тях.“

На второ място в генералното класиране завършиха световните шампиони Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия. Ожие може и да съжалява за завъртането в събота, което може би му струва победата, но има повод да се радва, след като излезе начело в класирането с 8 точки аванс пред досегашния водач Яри-Мати Латвала, който стигна финала в Мексико на 6-о място. Ожие вече има 66 точки, а Латвала е с 58.

На трето място с пасив от 45.9 секунди в Мексико завършиха Тиери Ньовил/Николас Жилсул. Белгийският екипаж на Hyundai записа първо успешно рали този сезон, като преди това отпадна в Монте Карло и Швеция докато беше начело в класирането. Ньовил успя да спечели пауър етапа и взе изключително ценните пет бонус точки за битката при пилотите.

От Танак (M-Sport) остана постоянен в неделя и завърши в рали „Мексико“ на четвърта позиция с около минута преднина пред петия – Хейдън Падън (Hyundai). Кивито имаше технически проблеми в неделя, но за радост на екипа той успя да стигне до финала, като записа най-доброто си класиране от началото на сезона.

Яри-Мати Латвала и Юхо Ханинен завършиха на шеста и седма позиция. Техническите проблеми на Латвала от петък му попречиха да постигне по-добро класиране, докато Ханинен трябваше да се бори със заболяване през целият уикенд. Но пък и двете коли на Toyota взеха точки.

Дани Сордо, Елфин Еванс и победителят в WRC2 Понтус Тидеман затварят челната десетка.

През следващия месец шампионатът се завръща в Европа за асфалтовият ад на рали „Корсика“ на 6-9 април.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.