12.06.2024

Микелсен: i20 WRC ми напомня на Polo WRC

Андреас Микелсен иска да се бори за световната титла през 2018

Новият пилот на Hyundai Андреас Микелсен обяви, че заводски подготвеният i20 WRC, с който той ще се състезава през сезон 2018 в световния рали шампионат, му напомня за най-успешната рали кола в новата история на WRC – VW Polo WRC.

Себастиен Ожие доминира в WRC с VW от 2013 до края на 2016 година, когато германският концерн закри рали програмата си като следствие от глобалния скандал „Дизелгейт” и необходимостта да се пестят пари за покриване на последствията от дизеловите измами.

След изненадващото изтегляне на VW пилотите на VW Ожие, Яри-Мати Латвала и Микелсен останаха без коли за 2017 година и създадоха много интересна трансферна зима за шефовете на другите отбори.

В крайна сметка Ожие подписа с M-Sport, а Латвала премина в Toyota, но Микелсен остана без отбор и започна 2017 година като голямата звезда на Skoda в категорията WRC2, след като се договори с чехите за отделни ралита.

По-късно през 2017 норвежецът подписа със Citroen за три ралита и постигна второ място във Финландия, а за последните три старта за годината Андреас вече имаше договор с Hyundai.

И след тази кратка ретроспекция се връщаме на признанието на Микелсен, което сигурно звучи притеснително за съперниците на Hyundai.

Според Андреас, представянето на i20 WRC на макадам, особено на бърз макадам като този в Австралия, му напомня на представянето на Polo WRC – колата, с която той записа три победи в световния шампионат през 2015 и 2016.

„Щом миналата година шампионатът се върна на макадам, имах усещането, че пак съм зад волана на Polo-то – обясни Микелсен. – Що се отнася до C3 WRC на Citroen, то за мен той беше по-труден за каране на макадам, но на асфалт беше много добра кола.

„Смятам, че като пилот на Hyundai сега имам най-добрата възможност да се боря за световната титла.

„Вече съм по-уверен в колата и наистина вярвам, че тази година имаме големи шансове да се борим за първото място в крайното класиране.”

Първият пълен сезон на Микелсен като пилот на Hyundai започва по-късно този месец с рали „Монте Карло”, където миналата година той триумфира в WRC2, побеждавайки съперниците си с над 3 минути на финала.

За 2018 година основните пилоти на Hyundai ще са Тиери Нювил и Андреас Микелсен, които ще карат с пълна програма в световния шампионат – по 13 старта.

Третата кола на тима ще бъде поделена между Дани Сордо и Хейдън Падън, като за да запишат и двамата по 7 старта, в Португалия през май тимът ще участват с 4 коли.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.