23.07.2024

Мишел Мутон: Скоро ще видим жена във Формула 1

Снимка: ФИА

Рали легендата Мишел Мутон е шеф на комисията на ФИА „Жени в автомобилния спорт” и е на мнение, че скоро във Формула 1 ще се появи жена, която да се бори на пистата с най-добрите пилоти.

„Автомобилният спорт е един от малкото, в който мъжете и жените могат да се състезават пряко едни срещу други – обясни Мутон, която е единствената дама, имала шанс да спечели световната рали титла, и то по времето на автомобилите от група Б. – В нашия спорт зависим повече от мощността на двигателя, а не от силата на ръцете ни и трябва да се възползваме от това. Успехите в автомобилните спортове не зависят от физическите сили. Отношението се промени. Все повече хора искат да видят жени във Формула 1 и това скоро ще се случи.

„Необходимо все повече момичета да влизат в спорта, за да могат да имат шанс да стигнат до Формула 1. Затова и дадохме началото на програмата „Girls on Track”, която помага на много момичета да минат на следващо, по-високо и професионално ниво в спорта. Нашият спорт има нужда от жени. Симона де Силвестро и Катрин Лег стигнаха до „Инди 500”. В сериите Extreme E стартират десет жени. Ние сме на прав път.”

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.