12.06.2024

Можеше ли Верстапен да спечели в Испания?

Веднага след финала на Гран при на Испания, спечелена от Люис Хамилтън и Mercedes, Макс Верстапен и шефът на Red Bull Кристиан Хорнър декларираха, че не е имало възможност да направят каквото и да е друго, за да не позволят на шампиона да вземе третата си победа този сезон.

Според Верстапен и Хорнър темпото на Mercedes плюс тактическото предимство е позволило на шампионите да се справят с Red Bull и този уикенд. Дали обаче е така?

Първият отговор, който трябва да бъде записан е, че в Red Bull отново допуснаха стратегическа грешка и на практика отвориха вратата към победата пред Хамилтън. И интересното е, че в най-новата история на Формула 1 вече съществува такъв прецедент – състезанието в Унгария през 2019 г. се разви по същия начин и даде същия резултат. Но в Red Bull явно никой не се сети за това навреме.

Вчера Хамилтън спря за втори път в бокса в 42 обиколка, докато се движеше втори, на около 1 секунда зад Верстапен, получи средно твърди гуми и в края на следващата обиколка беше на около 22 секунди зад Макс. Ако в Red Bull бяха реагирали още в следващата обиколка и Макс също бе получил средно твърди гуми, то той щеше да има реален шанс да се бори за победата.

Реакцията на стратегията на Хамилтън има и алтернативен вариант – в Red Bull знаеха, че колата на Mercedes е малко по-бърза със средно твърдите сликове, така че Верстапен можеше да бъде повикан в бокса към 48-50 обиколка, за да получи меки сликове за последната си серия обиколки.

Да, това щеше да даде по-предната позиция на пистата на Хамилтън, но след това Верстапен щеше да има възможност да използва по-бързите гуми и да догони и изпревари Люис.

Верстапен спря за меки сликове, но чак в 60-та обиколка и то, за да гони най-бързия тур. Когато се върна на пистата, беше с 3 секунди на обиколка по-бърз от Хамилтън, като Люис вече беше върнал газта. Ако второто спиране на Макс беше станало по-рано, то той можеше да е с около 2 секунди на обиколка по-бърз от Хамилтън и да го застигне точно към 60 обиколка.

Ако в Red Bull бяха избрали тази стратегия, Верстапен щеше да има шанс да се бори за победата. Оставяйки го на пистата след втория бокс на Хамилтън, те го лишиха от какъвто и да е шанс да попречи на Люис да спечели това състезание. И сега си спомнете това, което каза Хамилтън преди началото на състезателния уикенд – Red Bull са много силни, имат бърз автомобил, но правят твърде много грешки.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.