23.07.2024

Може ли Танак да спре атаката на Toyota?

Снимка: Пресцентър на рали "Отепаа"

С оглед на това, което гледахме миналата година в рали „Швеция” и началото на сезон 2021 в Монте Карло, може би е естествено да смятаме, че пилотите на Toyota са фаворити за рали „Арктик Финландия”. Със сигурност обаче има поне двама техни колеги, които не са на това мнение и ще направят всичко възможно, за да осигурят по-различен резултат на финала. Кои са двамата, които имат скоростта да спечелят този уикенд, но не карат Yaris WRC? Ойт Танак и Теему Сунинен.

Естонецът се озова в същата неприятна позиция, в която беше и в началото на миналата година, когато защитата на световната му титла започна по възможно най-неподходящия начин – с тежка катастрофа в рали „Монте Карло”. Сега нямаше катастрофа, но резултатът е същия – 0 точки от „Монте Карло” и Ойт е на 30 от Себастиен Ожие. За съжаление на Танак, формулата за провеждането на ралита тази година може да се окаже същата като миналата – никой не знае колко точно кръга ще се проведат и дали те няма да са твърде малко, за да не може той да стопи изоставането си. През 2020 Елфин Еванс беше големият фаворит за световната титла с две победи, а Танак с две отпадания изостана драматично в класирането. Така че, т.нар. „бавен старт” на сезона е последното нещо, от което има нужда Ойт.

И в Лапландия това трябва да се промени. Hyundai i20 WRC може и да не е толкова бърз на сняг като Toyota Yaris WRC, но пък Танак вече е показвал, че се справя перфектно, когато е под напрежение. И този уикенд трябва да очакваме зрелищен отговор от негова страна на силното начало на сезона на Toyota.

В последните години Ойт е силен на сняг – миналата година завърши втори в „Швеция”, а през 2019 спечели снежното рали с Toyota. Освен това, наскоро спечели и рали „Отепаа” в Естония, където победи с над половин минута Тиери Нювил, а условията поразително напомняха на тези в Лапландия. Така че, който отпише Танак от сметките за победата този уикенд определено ще сбърка.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.