12.06.2024

Новият болид на Mercedes е твърде тежък

Правилата за сезон 2017 направиха новите коли по-тежки

Mercedes и бившият световен шампион Люис Хамилтън загубиха първата битка за сезон 2018 във Формула 1- в Гран при на Австралия спечели Себастиан Фетел с Ferrari. Но в Mercedes са уверени, че не само работата с гумите е била проблем за Хамилтън в неделя.

Хамилтън продължава да твърди, че гумите са били основната причина за загубата, но в тима изтъкват, че и новата кола се е оказала твърде тежка.

С новите правила, които направиха колите доста по-бързи, се наложи сериозно подсилване на най-различни компоненти и части, особено в двигателя. Това се наблюдава при всички нови автомобили, но миналата седмица се появиха слухове, че колата на Mercedes – W08, надхвърля минималното тегло от 728 килограма.

Обикновено във Формула 1 болидите са по-леки от минимума, след което в тях се поставя баласт, за да стигнат минималните килограми, а самият баласт се използва, за да се подобри центърът на тежестта и да се подобри управлението на колата.

Шефът на тима Тото Волф отказа да потвърди информацията на списание auto motor und sport, че W08 е с цели 5 килограма по-тежък от минималните 728, но призна, че в отбора се полагат сериозни усилия за олекотяване на колата.

„С оглед на новите правила и нарастването на колите, на размери и тегло, трябва постоянно да търсим баланс между подсилените части и по-доброто им представяне и теглото на автомобила. И това е процес, а не еднократна задача”, обясни Волф.

Mercedes не е единственият тим, при който новата кола за сезон 2017 се получи твърде тежка.

В Red Bull се появи подобен проблем, след като доставчикът на двигатели на тима Renault реши да се върне към MGU-K системата си от 2016 година и това качи теглото на цялата система за задвижване с около 5 килограма. И още нещо – Red Bull се отказа от окачването, което ФИА побърза да забрани преди първия старт този сезон, най-малкото защото можеше да заобиколи забраната с нов вариант, но пък там бързо стана ясно, че това решение също ще е много тежко.

Във Force India накараха пилотите си да спазват супер строга диета преди началото на сезона, тъй като новият болид стана доста тежък. Заместник-шефът на тима Боб Фърнли потвърди пред списание Autosport, че проблемът е частично решен, тъй като колата е слязла под минималното тегло, но не достатъчно, така че инженерите не могат да поставят точно където искат баланса, затова ще се търси допълнително олекотяване.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.