16.06.2024

Нов дизайнер за Lancia

От известно време насам легендарната италианска марка Lancia е на изкуствено дишане или по-скоро в мозъчна смърт, като се има предвид, че предлага само един модел, и то само на италианския пазар. Става въпрос за Ypsilon, който претърпя поредица модернизации, но продажбите му намаляват с всяка изминала година, като за 2020 се оказаха малко над 43 000.

Под шапката на Stellantis – обединението на FCA и PSA, Lancia получава последния си шанс за спасение – инвестиции за развитие в рамките на следващите 10 години, а сега и нов дизайнер.

Плуе от времето му в PSA

Става въпрос за Жан-Пиер Плуе, който е шеф на дизайна на Stellantis за европейските модели и пряко ще отговаря за бъдещите коли на Lancia. А и вече беше обявено, че Lancia ще участва в създаването на нов модел заедно с Alfa Romeo и DS. Трите марки ще получат гама двигатели, които няма да се предлагат от другите брандове под шапката на Stellantis.

Lancia има огромен потенциал и разполага с легендарни модели от миналото, голяма част от които са спечелили невероятни спортни успехи. Но огромна част от това наследство беше пропиляно с абсурдната последна генерация на мита Delta, както и с използването на модели на Chrysler, които се продаваха с емблемата на Lancia в Европа.

Сега Плуе ще работи с екип млади дизайнери, които ще създадат бъдещите модели на Lancia.

„Възраждането на Lancia е наистина вълнуващо предизвикателство – обясни Плуе. – Lancia е марка-икона, тя ще си върне историческото място в Европа и ще използваме огромния  потенциал.”

Бъдещият модел на Lancia, Alfa Romeo и DS трябва да се появи преди края на 2023 година. Предполага се, че става въпрос за компактен кросоувър, но засега това не е потвърдено.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.