14.07.2024

Ньовил поведе след двата нощни етапа в „Монте Карло“

Тиери Ньовил и Николас Жилсул са временните лидери в генералното класиране на рали „Монте Карло” след една тежка вечер, маркирана от инцидента на Хейдън Падън/Джон Кенард, при който загина един зрител.

Състезанието започна с етапна победа за Ньовил/Жилсул, които записаха с 0,7 секунди по-добро време от Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия.  След инцидента на Падън и Кенард, организаторите отмениха първия етап, което вкара временното класиране в пълен хаос.

По предварителна информация, е вероятно организаторите да не зачетат времената дадени в първия етап за всички състезатели, като генералното класиране ще започне да се зачита от SS2.

Вторият и последен етап за вчерашния ден започна с повече от 15 минути закъснение, но това не попречи на Ньовил/Жилсул да запишат още една етапна победа, като постигнаха със 7,8 секунди по-добро време от Ожие/Инграсия, които излязоха на второ място в крайното класиране.

„Нощният старт на рали „Монте Карло” винаги е труден – обясни Себастиен Ожие на финиша. –  Със сигурност заложихме на сигурно темпо. Утре (б.р днес) денят ще бъде тотално различен, като предстои да обсъдим с отбора нашата стратегия.”

Трето време постигна екипажът на Тойота Юхо Ханинен/Кай Линдстрьом, които изостават с 15 секунди зад лидерите в генералното класиране.

Топ екипажът на Ситроен Крис Мийк/Пол Найджъл се намират на четвърта позиция, но техните съотборници Стефан Лефевр/Габен Моро излетяха от трасето. За съжаление, при опита си да се върнат на трасето, френското дуо повреди своя автомобил и отпадна от надпреварата.

„Не съм си представял, че сезонът ще започне точно така – коментира Крис Мийк. – С отменен етап поради инцидент. Втория етап бе доста труден, особено след изкараната фракция по трасето от първите автомобили. Когато си внимателен, колкото бях аз, в крайна сметка това ти носи закъснение.

Като цяло научихме нови неща за колата и съм доволен от развитието на първия ден.”

От Танак, Крейг Брийн, Дани Сордо, Яри-Мати Латвала и Андреас Микелсен затвориха челната десетка в генералното класиране.

Днес надпреварата стартира от 11:11 ч. българско време с етапът Agnieres en Devoluy-Le Motty 1 (24.63 км).

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.