23.07.2024

Нювил: В началото трудно разбирах новия ми навигатор

Тиери Нювил завърши трети в рали „Монте Карло” – първото му състезание с новия му навигатор Мартин Видеге. Тъй като нямаше шейкдаун, двамата трябваше да се сработват в хода на ралито. След финала на всяка отсечка Нювил имаше някакви забележки и препоръки към Видеге, за когото това бе първи старт в WRC автомобил, но накрая даде висока оценка на сънародника си. И потвърди, че двамата ще карат заедно и в следващия кръг от WRC – рали „Арктик Финландия” (26-28 февруари).

„Заради раздялата с Никола Жилсул трябваше бързо да взема решение непосредствено преди ралито с кого ще участваме в „Монте Карло” – обясни белгийският пилот на Hyundai. – Решихме да пробваме Мартин за едно състезание. Нямахме никакви очаквания, нямахме и една съвместна тренировка до началото на първата отсечка, само бяхме описали етапите в дните на опознаването. Не знаех какво да очаквам от него и съвместната ни работа.

„Бях сигурен, че този път ще ни е по-трудно. Но Мартин се справи добре, въпреки че започна да прави нови записки за състезанието. Предстояха ни трудни отсечки, трябваше да вдигнем скоростта, но най-важното – да имаме вяра и увереност един в друг. Този уикенд успяхме да постигнем това.

„Да, Мартин има известен опит, но никога досега не се беше състезавал с WRC автомобил, а това са най-бързите рали коли. В състезанието имаше много лед, после заваля дъжд, имаше дълги заснежени участъци. Това беше сериозно изпитание, когато на пътя има толкова много неизвестни, е трудно да намериш верния ритъм на каране.

„В началото имах проблеми с гласа на Мартин. Гласът му е съвсем различен от този на Никола Жилсул, с когото карахме от 2011 година насам. В първия ден дори ми беше трудно да разбирам какво ми казва. Но след това се сработихме и успяхме да стигнем до подиума. Разбира се, искахме да спечелим, но този път съперниците ни бяха по-силни.”

Миналата година Нювил и Жилсул спечелиха рали „Монте Карло”, а сега Нювил и Видеге завършиха трети, най-напред от екипажите на Hyundai.

Коментари

Коментар

Реклама

This function has been disabled for Autosport Bulgaria.